Izvor:
09.09.2016 u 02:24
0

BEZ DINARA KOD LEKARA: Evo šta sve možemo da lečimo kod privatnika BESPLATNO!

Građani Srbije osim u državnim ustanovima, pojedine usluge mogu besplatno odnosno o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da obave i kod privatnika, a to su pored vantelesne oplodnje i operacija katarakte, i hemodijaliza kao i da odu na lečenje u hiperbaričnu komoru.

Da bi bez dinara obavili jednu od ove četiri usluge, potrebno je da izaberu jednu od privatnih ustanova sa kojima je Republički fond za zdravstveno osiguranje na osnovu mišljenja nadležnih državnih organa i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, potpisao ugovore.

Kako poreciziraju za Telegraf u Fondu zdravstva, oni su potpisali ugovore sa privatnim ustanovama za usluge hiperbarične oksigenacije, zatim za usluge biomedicinski potpomognute oplodnje, za operaciju senilne i presenilne katarakte sa ugradnjom intraokularnih sočiva i za usluge hemodijalize.

Tako osim u Kliničko-bolničkom centru “Zemun”, Specijalnoj bolnici “Gamzigrad“ i Opštoj bolnici “Ćuprija”, određeni pacijenti uz uput izabranog lekara i stručnog mišljenja tri specijaliste, mogu u hiperbaričnu komoru o trošku države i u jednu kliniku u Beogradu i u Vrnjačkoj Banji. Na to imaju pravo pacijenti koji imaju jednu od deset indikacija.

Na lečenje kiseonikom mogu se lečiti akutna trovanja sumporom, sepsa, gasna embolija, gasna gangrena, kraš sindrom, kompromitovani transplantati, osteomilitis odnosno upala kostiju, zatim opekotine drugog i trećeg stepena naviše od 30 odsto ukupne površine tela, dijabetične angiopatije i nezarastajuće rane – navode u Fondu zdravstva.

Pacijenti u Srbiji na operaciju katarakte čekaju od jedne do pet godina u zavisnosti od zdravstvene ustanove. To čekanje biće skraćeno tako što će se ove operacije pored 30 obavljati i u deset privatnih u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Zrenjaninu.

Kod privatnika mogu i bubrežni bolesnici koji moraju na hemodijalizu. Njima je dijaliza omogućena u četiri privatne ustanove u Beogradu i Novom Sadu.

Što se vantelesne oplodnje tiče, o trošku države, parovi koji ne mogu da dođu do potomstva, mogu pokušati da se ostvare kao roditelji lečenjen neprolodnosto ui jednoj od 11 ustanova – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu.

Inače, država finansira tri pokušaja lečenja neplodnosti.

Izvor: Telegraf/Lj.R
Foto: Twitter/Brian Ahier/clearlakeeye.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter