Izvor:
12.09.2016 u 20:44
0

PRAVDA ZA SRPSKE ŽENE ŽRTVE RATA: Ova KNJIGA je svedočanstvo pakla koji su preživele!

Rada Dragičević je Srpkinja iz Ilijaša, čiju su devetogodišnju ćerku Mirjanu silovali, a zatim ubili pripadnici zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije RBiH.

Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci; ja sam je obukla. Široka je trenerka bila. Nju kad su uhvatili, odvojili od mene, ona je vrištala, plakala. Kad su počeli da je skidaju, vrištala je. Plakala. Ja joj nisam mogla pomoći. Zvala me: „Mama, mama“! Nisam joj mogla pomoći, oni su me držali. Taj prvi kad je silovao, nije bila… ovaj, bila je svesna. Ali kasnije nije čula, izgubila se verovatno, kad su ova dvojica… Kasnije se ništa nije čula, niti je plakala, niti me zvala, ni ništa. Samo je ležala na podu. Kad su to završili, onda su pucali u nju, pa u mene – svedočila je nesrećna majka.

Radino svedočenje je samo jedno od 15 onih koja su se našla u monografiji "Naša ispovijest – žene žrtve rata iz Republike Srpske 1992-1995", u izdanju Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske i Predstavništva RS u Srbiji. Ova monografija je predstavljena danas u medija centru u Beogradu, a deo je manifestacije “Dani srpske u Srbiji”, koja je počela 10. Spetembra.

Predsednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić istakla je da to nije monografija osvete i mržnje, niti preuveličavanja, već istine, kako bi se napravio balans i pokazala istina o stradanju Srba.

Do sada se u svetu nigde nisu spominjale Srpkinje kao žrtve rata, uvek su pominjane Bošnjakinje ili Hrvatice, a Srpkinje su pominjane kao majke, supruge, sestre boraca vojske RS koji su medijski zlonamerno i netačno predstavljeni kao agresori i silovatelji, a to nije prava istina. U ratu su stradale Srpkinje, čak možda i u većem broju nego Bošnjakinje i Hrvatice – rekla je ona na predstavljanju knjige u Medija centru.

Monografija “Naša ispovjest” zasnovana je na ispovestima 15 žena koje su preživele najteže oblike torture tokom rata, knjiga predstavlja suočavanje sa prošlošću, ali i pionirski rad na temu stradanja srpskih, te žena drugih nacionalnosti tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Službenog glasnika, koji je njen izdavač.

Osim svedočenja u knjizi su korišćeni podaci iz dostupne dokumentacije i literature, poput tužbi, presuda, publikacija, monoglafija, zapisnika…

Monografija je prevedena i na engleski jezik besplatno, zahvaljujući dekanu Filološkog fakulteta Aleksandri Vraneš , a prоmоvisana je u Njuјоrku i Vašingtоnu, kakо bi svеtska јavnоst bila upоznata о žеnama srpskе naciоnalnоsti žrtvama tоrturе u prоtеklоm ratu u BiH.

Predgovor je napisala poznata srpska glumica Ana Sofrenović koja je rekla da joj je to bila velika čast i dodala, da su kroz svoje priče te žene dobile svoje postojanje i priliku da se čuju, da ispričaju svoju priču i nastave dalje.

Novinska agencija Srna počela je da objavljuje ispovesti Srpkinja koje su tokom građanskog rata u BiH 90-ih godina silovali muslimani – pripadnici Armije BiH, komšije i poznaninici. Srna navodi da se u istraživanju koristila direktnim izjavama silovanih Srpkinja koje su dale pravosudnim organima Srbije, materijalima iz arhive srpskog Tužilaštva za ratne zločine, podacima nekadašnjeg Komiteta za prikupljanje podataka o izvršenim zločinima protiv čovečnosti, te podacima Ginekološko-akušerske klinike u Višegradskoj ulici u Beogradu, gde su primane silovane Srpkinje radi prekida trudnoće.

  • Među svedočenjima koje je ova agencija prenela jeste i priča frizerke S.K. (1970) koja je poznavala Ismeta Bajramovića Ćelu odranije, jer jehteo da se sa njom "zabavlja", a ona ga je odbijala. Nju su 25. aprila 1992. na ulici, dok je išla s drugaricom, zaustavili Ćelo i još dvojica muslimana, zatvorili je u šupu, kraj jedne kuće u Pofalićima. Tu je bila i devojčica Jelena, koju su takođe silovali, kao i još devojaka, kojima je čula glasove. Tu su bila desetorica muslimana, tzv. "ljiljani", sa nadimcima: Alibaba, Kemo, Ari. Ćelo joj rekao: "Ipak ćeš biti moja, ku*ko, treba vas poubijati, bolje niste zaslužili. Vi ste pogan narod, treba vas uništiti", pokidao je odeću sa nje i silovao je. On i još sedmorica.
  • Udovica B.A.J., majka dvoje dece, stanovala je u ulici Đure Đakovića, a u podrumu te zgrade više puta je silovana, sa još osam žena iz iste zgrade, koje su bile zatvorene tu od juna 1993. godine. Kad je bila u poodmakloj trudnoći, abortirala je u GAK-u u Višegradskoj ulici u Beogradu, a u njenom psihijatrijskom nalazu navodi se da je bila "u teškom psihičkom stanju, sa suicidnim tendencijama".
  • Dvojicu braće daktilografkinje S.K. iz Pazarića kod Hadžića u maju 1992. godine uhapsili su muslimanski vojnici i odveli u logor Silos u Tarčinu, a ona i majka ostale su u kućnom pritvoru i svakodnevno maltretirane. Drugog septembra 1992. ova devojka i njena majka zatekle su u kući K.K, gde je bila i dvogodišnja kćerka i svekrva te K.K. Oko ponoći na vrata su im zakucala dvojica muslimanskih policajaca i zapretili da će ubaciti bombu ako ne otvore. Kada su ušli, pretili su nožem da će da ih zakolju, a potom su izveli K.K. i silovali je, a posle su izveli i S. K. I nju su silovali. Jedan je nožem rasekao spavaćicu, malo zasekao iza vrata, pa je krvarila, a nakon seksualnog iživljavanja nad njom, pomokrio joj se na glavu, udario je nogom i šutnuo.

Prеma pоdacima Rеpubličkоg cеntra za istraživanjе rata, ratnih zlоčina i tražеnjе nеstalih lica višе оd 2.100 žеna srpskе naciоnalnоsti bilо je izlоžеnо raznim vrstama tоrtura i sеksualnоm nasilju.

U prоtеklоm ratu u BiH ubiјеnо је višе оd 2.800 žеna srpskе naciоnalnоsti, 800 ih sе vоdilо kaо nеstalо, dоk sе јоš traga za 315 žеna.

Podsećamo da se i dalje vodi proces suđenja za zločine počinjene u Odžaku, gde je od 800 do 1.000 muškaraca, žena i dece srpske nacionalnosti, zatvoreno na jednu noć u školu u Odžaku. Jedan od svedoka Tužilaštva, Zorka Lešić je ispričala da je optužene Marijana Brnjića, Martina Barukčića i braću Glavaš prepoznala kao osobe koje su je u maju 1992. razdvojile od sina.

Pucali su uvis i postrojili nas ispred kuće. Mi smo bili ukopani. Martin je držao pušku na potiljku Ljubi, dječaku od 14 godina, Jeleninom sinu. Rekao je: 'Vidi ti četnika – ispričala je Lešićeva na jednom od pretresa i dodala da su nju izdvojili iz grupe, i od njenog sina, koji je plakao. Prema njenom svjedočenju, četvorica optuženih su je kombijem, na kojem je bijelim slovima pisalo "Vatreni konji", odvezli pred kuću Mate Barbare. "E, tu se dešava. Ulazili su jedan po jedan", navela je Lešićeva.

Veće je na predlog odbrane donelo odluku da se na delovima svedočenja koji se odnose na silovanje isključi javnost zbog zaštite intimnog i porodičnog života optuženih.

HappyTv.rs
Foto. predstavnistvorsbg.rs, havenhousefsc.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter