Izvor:
14.12.2018 u 10:37
0

MALI: Sprovešćemo ono o čemu su drugi maštali!

Vlada Srbije namerava da sprovede program ekonomskih i strukturnih reformi koje bi trebalo maksimalno da poboljšaju privredni ambijent u naredne tri godine, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Na prezentaciji dokumenta “Program ekonomskih reformi i predlog strukturnih reformi 2019-2021” na zajedničkoj sednici republičkog i pokrajinskog Socijalno-ekonomskog saveta, Mali je rekao da će upravo taj ključan dokument koji Vlada priprema shodno metodologiji EU definisati program ekonomskih i strukturnih reformi koje će se sprovesti u naredne tri godine.

“Ovaj sastanak je moja želja da nastavimo dijalog na pravi način. Besmisleno bi bilo da kao Vlada pripremamo program ekonomskih i strukturnih reformi, a da u tome ne učestvuju i poslodavaci i sindikati”, rekao je Mali koji je pre nekoliko dana dokument predstavio privrednicima.

Najavio je da će Program u januaru predstaviti i nevladinim organizacijama, da će o njemu mišljenje dati i Evropska komisija, te da bi dokument trebalo da bude usvojen u drugoj polovini 2019.

“Ovaj dokument je sada šansa da pokušamo da sprovedemo ono o čemu su drugi maštali, a to su strukturne, ozbiljne reforme”, rekao je Mali i naveo da taj dokument sublimira makroekonomske performanse i čitav set struktunih reformi koje treba sprovesti.

Istakao je da su vidljivi rezultati finansijske konsolidacije, te da je projekcija da će do kraja decembra ove godine rast BDP-a biti 4,4 odsto, da se smanjuje učešće javnog duga u BDP-u, kao i nezaposlenost, a da je ove godine suficit budžeta 0,6 odsto BDP-a.

“U 2019. planiramo deficit od 0,5 odsto BDP, dalje smanjenje učešća javnog duga u BDP, visoke javne investicije u javnu infarstukturu. Pokrenuli smo proces smanjenja opterećenje na zarade, uveli veliki broj poreskih olaškiča i podsticaja kako bi ekonomija bila još konkurentnija i atraktivnija”, kaže Mali.

Dodaje da je cilj da stopa rasta BDP, što je osnovni makroekonomski cilj, u narednom period bude još veća, jer to znači veću zaposlenost, veći priliv novca u budžet, veće plate u javnom sektoru, veće penzije i mogućnost za veće rasterećenje privrede u narednom periodu.

Dokument za koji kaže da treba da bude rezultat dijaloga i sa privredom, poslodavcima, sindikatima i nevladinim sektorom, tiče se strukturnih reformi u osam oblasti: trižište energije i transporta; sektorski razvoj; poslovni ambijent i borba protiv sive ekonomije; istraživanje, razvoj inovcija i digitalna ekonomija; trgovinske reforme; obrazovanje i veština; zapošljavanje i tržište rada i socijalna zaštita i uključivanje što podrazumeva i izradu socijalnih karata.

“Evropska komisija to radi već 11 ciklusa unazad. Ciklusi su na tri godine. Srbija želi da bude deo toga”, rekao je Mali i naveo da dokument sadrži i sektor razvoja poljoprivrede, industrije, uključujući čitav set mera koje treba da omoguće još atraktivniji poslovni ambijent, borbu protiv sive ekonomije, poreske podsticaje i dalje smanjenje opterećenja na plate.

Naveo je da se posvećeno radi i na reformi Poreske uprave i da se do kraja naredne godine očekuje usvajanje strategije za tu reformu, kao i na unapređenju upravljanja kapitalnim investicijama.

Kada je reč o obrazovanju i veštinama radi se, kaže, o kvalifikacijama orijentisanim prema potrebama tržišta rada, povećanju mogućnosti zapošljavanja teže zapošljivih lica i jačanju formalnog zapošljavanja kako bi broj stalno zaposlenih bio sto veći

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter