Izvor:
13.01.2019 u 12:06
0

NAKON TRAGIČNE NESREĆE DEČAKA: Ministarstvo uputilo inspekciju u Opštu bolnicu „Atlas“!

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u privatnu bolnicu Atlas, kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom operacije dečaku S.A. (14) iz Niša, koji je kasnije preminuo u Unverzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

U Tiršovoj je potvrđeno da je dete u tu zdravstvednu ustanovu primljeno juče, 12. januara, u veoma teškom stanju i da pored svih napora lekara dečaku nije bilo pomoći.

– Pokušano je sve u domenu struke, ali je stanje deteta bilo takvo da mu nije bilo pomoći. Dečak je pola sata po prijemu preminuo – kažu u Tiršovoj.

U Ministarstvu zdravlja rečeno je da su izdali nalog da se sprovedu sve mere provere rada privatne klinike, a po službenoj dužnosti i stručnog rada Univerzitetske klinike u Tiršovoj.

– Inspekcija će izaći na teren da sprovede unutrašnji i spoljni stručni nadzor u bolnici Atlas, kako bi se utvrdilo da li bilo propusta u radu – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dečak je u bolnicu Atlas primljen 6. januara, a operisan je dva dana kasnije. Saopštenjem se oglasila i privatna bolnica Atlas u kome kažu da je u njihovu ustanovu primljen dečak (14) iz Niša koji je imao urođeni deformitet kičme, radi hirurške operacije, te da je zbog tog deformiteta došlo do poremećaja rada srca, pluća i organa digestivnog sistema.

– Pre tri godine dečaku je prestalo srce da radi, reanimiran je, ali sa oštećenjem moždane funkcije. Vremenom se krivina kičme pogoršala za 125 stepeni, što je dalje remetilo funkciju pluća i srca. Stanje deteta je procenjeno kao kritično, jer bi dalje krivljenje kičme neminovno dovelo do smrti – navodi se u saopštenju.

Dodaju da su pripreme za operaciju trajale dve godine i da su konsultovani spinalni hirurzi iz Španije, Švajcarske i Nemačke, da odlazak u inostranstvo nije bio moguć zbog finansijskih razloga već da je u Beograd pozvan profesor spinalne hirurgije iz Nemačke , usko specijalizovan za kompleksne dečje deformitete.

– Hirurški zahvat je urađen po svim savremenim tehničkim zahtevima. Operacija je trajala 12 sati i protekla je bez ikakvih problema, a postignuti su svi korektivni zahvati. Pogoršanje koje je nastupilo posledica je isključivo veoma oštećenog opšteg stanja – iscrpljene funkcije srca, pluća i bubrega i smanjene opšte otpornosti deteta koje je pre operacije imalo 26 kilograma – navode iz Atlasa.

Oni dodaju da su medicinske komplikacije, uključujući i smrtni ishod, na žalost neizbežni deo u lečenju drastičnih urođenih deformiteta kičme.

Po nalogu zamenika tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu telo dečaka transportovano je u Institut za sudsku medicinu radi obdukcije. Uviđaj sprovodi Uprava kriminalitičke policije.

Izvor: tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@atlasklinika

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter