Izvor:
23.01.2019 u 15:49
0

EVAKUACIJA MEŠTANA JASENOVIKA: Sutra podizanje prve cisterne na kolosek!

Infrastruktura železnice Srbije će sutra u Jasenoviku, gde su 19. januara na pruzi između Crvenog Krsta i Svrljiga iskliznule dve cisterne sa tečnim amonijakom, podići prvu cisternu na kolosek uz maksimalne mere bezbednosti i opreza, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Zbog toga su u toku pripreme za evakuaciju meštana u selu Jasenovik.

Obavezni smo da postupamo prema odlukama Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i sve što oni budu odlučili i naložili u tom slucaju primenićemo i ispoštovati u potpunosti, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

To preduzeće će danas, kako je rekao, postaviti pomoćni kolosek sa koga će dizalica moći da pristupi podizanju prve cisterne.

-Za sutra je planirano podizanje prve cisterne na kolosek. Prema procenama, biće potrebno oko šest sati za realizaciju tog posla. Nakon toga, biće postavljen pomoćni kolosek i za podizanje druge cisterne-, rekao je Stanisavljević Tanjugu.

Zbog pretakanja tečnog amonijaka iz voznih cisterni celo selo Jasenovik moraće da bude evakuisano, rekao je predsednik Mesne zajednice Jasenovik Zoran Jovanović.

-Dok traje pretakanje tečnog amonijaka iz prevrnutih cisterni, nikog ne sme da bude u selu. Ovde u Jasenoviku živi 360 ljudi i oni su obavešteni da će morati da odu ili kod rođaka ili će za njih biti obezbeđen kolektivni smeštaj-, naveo je on.

Kako kaže Jovanović, neki su uplašeni, neki ne, ali su prihvatili da to mora tako da se uradi budući da je služba za vanredne situacije naložila da se zbog bezbednosti i sigurnosti moraju privremeno iseliti.

Meštani Miloš i Aleksandar Rašić rekli su novinarima da je rečeno da u osam sati ujutru budu spremni i čekaju pa će tada videti kakav je dalji plan i organizacija što se evakuacije tiče.

-Za sutra je najavljena evakuacija, da li ujutru ili kasnije ne znamo, ko gde ima da ode, otići će. Jesmo zabrinuti, ali moramo da se snađemo i sklonimo decu na sigurno. Za sada slušamo uputstva i naređenja pa ćemo videti dalje kako će se situacija odvijati-, kaže jedan od meštana Aleksandar Rašić.

Do prevrtanja dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koja je prevozila ovu opasnu materiju, došlo je u subotu 19. januara uveče na oko kilometar od sela koje se nalazi na sredokraći deonice između Niša i Svrljiga.

Infrastruktura železnice Srbije je tada saopštila da iz cisterni nije bilo nikakvih curenja, niti opasnosti po ljude i životnu sredinu, kao i da tom prilikom niko nije povređen.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter