Izvor:
24.01.2019 u 07:35
0

KRIVIČNI ZAKON: Ubicama dece i svim drugim optuženim sudiće se dan za danom!

Ubicama dece, ali i svim drugim optuženim sudiće se dan za danom tako da će svaki postupak biti završen najduže za godinu dana.

Prema neimenovanom izvoru, Ministarstvo pravde planira da u narednom periodu obezbedi sve uslove kako bi se glavni pretres održavao dan za danom, kako je to i predviđeno Zakonom o kriričnom postupku.

Zakonom je predviđeno da se glavni pretres održava neprekidno tokom radnog vremena jednog ili više uzastopnih radnih dana – kaže izvor.

Međutim, tih zakonskih odredbi sudije se nisu pridržavale do sada, pa su ročišta za jedan postupak održavana u razmaku od nekoliko meseci zbog čega su postupci trajali predugo, a nekada su zbog toga i zastarevali.

Ipak krivicu ne treba tražiti samo među sudijama jer oni često za poštovanje zakona nisu imali adekvatne uslove – dodaje izvor.

U ovom trenutku, a u jeku najavljenih izmena i dopuna Krivičnog zakona kojim će se u srpsko zakondavstvo prvi put uvesti i kazna doživotnog zatvora za ubice dece, radi se i na obezbeđivanju uslova za održavanje ročišta dan za danom.

Jedan od koraka jeste i izbor novih sudija, kao i jačanje pravosudne infrastrukture kroz renoviranje postojećih infrastuktura poput Palate pravde i izgradnje novih pravosudnih zgrada. To znači da će sudije kada njihove nove kolege počnu sa radom biti rasterećene i imaće više vremena da se pridružavaju zakona i postupaka tako da suđenja ne zakazuju na svaka tri, četiri, pet meseci, kao što je do sada bio slučaj. –

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter