Izvor:
24.01.2019 u 08:09
0

IZMENA KRIVIČNOG ZAKONIKA: Konačan nacrt u narednih mesec dana!Najveća izmena doživotni zatvor!

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je jutros da bi konačan nacrt izmena Krivičnog zakonika trebalo da bude poznat u narednih mesec dana.

Kako je rekla, Krivični zakonik je jedan od najtežih zakona i izmene su obimne, a uporedo se rade i izmene i dopune drugih zakona.

Ministarka je istakla da radna grupa vredno radi, da je na njenom čelu profesor Zoran Stojanović, a da su u njoj predstavnici tužilaštva, sudova, MUP, Fondacije "Tijana Jurić" i Autonomnog ženskog centra.

Bilo je nekoliko inicijativa za izmenu Krivičnog zakonika, kaže ona i dodaje da nije reč samo o blagoj kaznenoj politici.

Prema njenim rečima, možda najveća izmena je uvođenje doživotnog zatvora na inicijativu Fondacije "Tijana Jurić".

Na inicijativu Autonomnog ženskog centra, Krivični zakonik se usklađuje sa Istanbulskom konvencijom o borbi protiv nasilja nad ženama i decom.

Doživotni zatvor postoji u mnogim zemljama Saveta Evrope i EU, sa izuzetkom zemalja kao što su Španija, Portugalija i zemlje bivše Jugoslavije, rekla je ona.

Kuburović ističe da je reč o jednoj od najstrožih kazni koja bi trebalo da deluje preventivno, a da bi delovala preventivno onda mora da se izriče.

Kako dodaje, ukoliko kazne nema u praksi, onda ne može ni da postoji prevencija, ako počinilac nekog dela zna da će biti na slobodi nakon kraćeg perioda, to neće delovati na njega.

Kada je reč o uslovnom otpustu, ministarka kaže da će se pratiti standardi Evrope i da je to različito regulisano u zemljama i da praksa nije ujednačena.

Govoreći o borbi protiv narkomanije, ministarka kaže da je proizvodnja i stavljanje u promet narkotika opasnost za mlade i da je kaznena politika blaga, a kazne se izriču na samoj granici minimuma. Zbog toga će se povećati minimalne kazne, navela je ona.

Kuburović je rekla da je mnogo toga urađeno u borbi protiv nasilja u porodici i donet je novi zakon koji je uveo nove mere, novi način postupanja tužilaštava i sudova kao i sektorsku saradnju.

Odgovarajući na primedbe iz javnosti da oštrija kaznena politika neće doneti rezultate, ministarka kaže da to nije tačno i da su mnoge zemlje pooštravanjem kaznene politike postigle efekte.

Kao primer navela je Englesku koja je na taj način rešila problem sa navijačima.

Problem postoji i kod povratnika, rekla je ministarka, jer sudovi nisu izricali teže kazne.

Zbog toga novi način kažnjavanja predviđa da, ako neko ponovi krivično delo, biće kažnjen minimum polovinom propisane kazne, a u slučaju trećeg ili višestrukog povrata, sa minimum 70 odsto propisane kazne, navela je Kuburović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter