Izvor:
01.02.2019 u 11:47
0

BRANKO RUŽIĆ: Uskoro usvojen trogodišni plan zapošljavanja mladih inspektora i predstavljen novi model opremanja inspekcije!

U borbi protiv sive ekonomije važno je ojačati ljudske i materijalne kapacitete inspekcije i njenu efikasnost, izjavio je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i najavio da će uskoro biti usvojen trogodišni plan zapošljavanja mladih inspektora i predstavljen novi model opremanja inspekcije.

Na godišnjoj konefrenciji NALED-a, na kojoj je predstavljeno 11. izdanje "Sive knjige 2019", Ružić je rekao da ova godina treba da donese vraćanje službeničkog zvanja "inspektor" u službenički sistem Srbije, a radiće se na tome da inspektori uživaju i punu pravnu zaštitu države u sudskim procesima.

Jedan od ciljeva u 2019. godini, kaže ministar, biće novi model vrednovanja rada inspektora.

Želimo da merilo uspeha rada jedne inspekcije ne bude broj ostvarenih nadzora ili količina oduzete robe, već mera ostvarenja javnog interesa u sektoru u kom radi – poručio je Ružić.

Ministar kaže da će ovu godinu obeležiti početak rada softvera e-Inspektor, a prve četiri – inspekcija rada, sanitarna, tržišna i upravna inspekcija počcele su već da rade u ovoj platformi, a do kraja godine očekuje se i da preostalih 38 inspekcija počnu rad koristeći ovaj softver.

Taj softver je, naglasio je Ružić, ne donosi samo velike direktne uštede kroz digitalizaciju već se u njemu prvi put kreira i kartoteka kompletne privrede Srbije koja će omogućiti da se prepozna onaj njen deo koji je svesno u sivoj zoni i prema kojem će se usmeriti svi represivni resursi kako inspekcija, tako i državnih organa.

Takođe, kaže ministar, softver će omogućiti i ujednačavanje inspekcijske prakse pa se, dodaje, više neće dešavati da dva inspektora zbog istog prekršaja pišu bitno različita rešenja ili kazne.

To će uticati na bolju sudsku praksu i ukupno bolji efekat inspekcije – rekao je Ružić.

Minitarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kaže ministar, vidi NALED kao vrednog i pouzdanog partnera u ispunjavanju tih ciljeva.

Verujem da ćemo smanjiti nijansu sive u našoj ekonomiji , kao što se nadam da će NALED-ova Siva knjiga za sledeću godinu biti značajno tanja kao posledica rada cele Vlade na rešavanju problema na koje je ne samo ukazano u ovoj knjizi, već je ponuđen i način kako ove probleme rešiti – rekao je Ružić.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter