MIHAJLOVIĆ: Devojčice i žene treba ohrabriti da uđu u svet informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva i građevinarstva!

 I pored činjenice da visoke škole i fakultete više upisuju i završavaju žene, kao i da su brojnije među doktorima nauka, žene u nauci se i dalje suočavaju sa brojnim poteškoćama u karijernom napredovanju, dok ih među članovima SANU ima tek 10 odsto, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojčica u nauci istakla da Srbija prednjači u odnosu na Evropu kada je broj žena istraživača u pitanju - 48,4 u odnosu na 40 odsto, što je prosek na nivou EU, ali da devojčice i žene treba ohrabriti da uđu u svet informaciono-komunikacionih tehnologija, inženjerstva, kao i građevinarstva, gde još uvek dominiraju muškarci.

- Iako žene u većem broju završavaju osnovne i doktorske studije, nema ih dovoljno u takozvanim STEM naukama, pre svega tehnologiji i inženjerstvu. Radna mesta u budućnosti biće sve više vođena inovacijama i tehnologijom i ako ne premostimo razlike u ovim oblastima, rodni jaz će biti sve veći - navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Potpredsednica Vlade dodala je da stanje u visokom obrazovanju u Srbiji karakterišu rodna neravnopravnost, snažna vertikalna segregacija i nedovoljna zastupljenost žena u donošenju odluka i kreiranju politika na univerzitetima i u naučnoj zajednici.

- Patrijarhalni obrasci su prisutni i to nije ništa novo, ali čine da u toj hijerarhiji žene ostanu iza, boreći se sa brojnim barijerama i neretko težim usklađivanjem porodičnih obaveza sa profesionalnim razvojem u odnosu na muške kolege - izjavila je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da žene u nauci jesu i treba da budu nositeljke promena, ne samo u obrazovanju, nego u društvu koje teži većoj rodnoj ravnopravnosti, i poručila svim devojčicama i ženama da nikada ne odustaju od svojih ciljeva, da ne podležu predrasudama i rodnim stereotipima, već da se vode svojim znanjem i sposobnostima.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  FILM
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Čađava mehana
21:00 Ćirilica
23:20  Novajlije - Žurka
02:30  Posle ručka