Izvor:
11.02.2019 u 11:20
0

VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE: Na dnevnom redu naći će se više predloga izmena i dopuna zakona koji se tiču obrazovanja, kuture, izbora sudija, nuklearnog istraživanja, avio saobraćaju…!

Skupština Srbije počela je danas vanredno zasedanje, a na dnevnom redu naći će se više predloga izmena i dopuna zakona koji se između ostalog tiču obrazovanja, kuture, izbora sudija, predsednika sudova, nuklearnog istraživanja, avio saobraćaja, graničnih prelaza, oružja i municije.

Stranke Saveza za Srbiju i pojedini samostalni poslanici saopštili su da od danas "aktivno" bojkotuju Narodnu skupštinu, što znači, kako su rekli novinarima, da će biti prisutni u zgradi parlamenta i držati konferencije za medije, ali neće učestvovati u plenumskoj raspravi.

Na predlog šefa poslanicke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovica, parlament će o svim tačkama dnevnog reda voditi objedinjenu raspravu. Na tu odluku reagovao je predsedik radikala Vojislav Šešelj koji je ocenio da zbog različitosti tema nije moguće voditi objedinjenu raspravu i te da se na taj način krši poslovnik.

Šešelj je upitao, između ostalog, kakve imaju veze izbor sudija i izmene zakona o obrazovajnu i vaspitanju.

To je verovatno, smatra on, po tome što nam neki od sudija nemaju ni osnovni obrazovni nivo, iako mašu diplomama sa upisanim šesticama u beskrajnom nizu.

Ministar prosvete Mladen Šarčević govorio je o setu zakona iz te oblasti, koji će se naći pred poslanicima, a to su predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević govorio je o o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o Srpskoj književnoj zadruzi.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o izboru predsednika suda, koji je podneo Visoki savet sudstva, predlozi odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva, kao i predlozi odluka o prestanku funkcije predsednika Višeg suda u Kragujevcu i Kraljevu, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu i Predlog odluke o prestanku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Rumi, koji je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Skupština će razmatrati i Predlog odluke o izboru člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Komisije za hartije od vrednosti, koji je takođe podneo Odbor za finansije kao i zbirnu Listu kandidata za članove Nacionalnog saveta za kulturu, koju je podneo Odbor za kulturu i informisanje.

Pred poslanicima će biti i Predlog zakona o izmeni Zakona o oružju i municiji, koje je podnela Vlada Srbije, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, koji je podnela poslanica Maja Gojković.

Biće razmatrani i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o osnivanju Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o privilegijama i imunitetima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Transportne zajednice o sedištu Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Na dnevnom redu su i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Kazahstana o saradnji u borbi protiv kriminala, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Mađarske o izmenama i dopunama Sporazuma o graničnoj kontroli u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju, koje je podnela Vlada.

Skupština će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i CG o međunarodnin drumskom graničnom prelazu Gostun – Dobrakovo, Špiljani – Dračenovac, Granice – Čemernom takođe raspravljaće se i o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Godovo – Vuča, Prijepolje – Vrbnica – Bijelo Polje, Jabuka – Ranče.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i SAD o izručenju, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola između Srbije i UAE o ukidanju viza za nosioce diplomatskih službenih/specijalnih pasoša, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma sa Gruzijom o ukidanju viza, Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Izraela o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na poreze na dohodak, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Izraela o uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Šri Lanke, Srbije i Kanade, Srbije i Indije,Srbije i Azerbejdžana, Predlog zakona o potvrđivanju Finansijskog ugovora Razvoj rečne transportne infrastrukture između Srbije i Evropske investicione banke, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije koja se odnosi na bezbednost i zdravlje u poljoprivredi, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Indije o saradnji u oblasti zdravlja bilja i biljnog karantina, na predlog Vlade.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter