Izvor:
11.02.2019 u 12:18
0

ŠARČEVIĆ: Matematička gimnazija i “Jova Jovanović Zmaj“ dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja!

Rasadnici talenata – dve gimnazije – beogradska Matemtatička i novosadska "Jova Jovanović Zmaj" dobiće status ustanova od posebnog nacionalnog značaja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević na vanrednoj sednici parlamenta na kojoj je pred poslanicima više od 40 tačaka.

Uvodimo termin ustanova od posebnog nacionalnog interesa – rekao je Šarčević i dodao da tu prestižnu titulu imaju Institut za fiziku, Instutut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Instutut za biološka istraživanja i Beogradski univerzitet.

Matematička gimnazija dala je 500 doktora nauka, njeni đaci osvojili su isto toliko medalja, to je ustanova koja na međunarodnom planu naše obazovanje promoviše kao najbolje – rekao je Šarčević i dodao da su đaci te beogradske gimnazije prvaci ne samo u fizici, matematici, već i glumi, pevanju …

Gimanzija "Jova Jovanović Zmaj", koja je odškolovala 77 akademika, koja ulazi u četvrti vek postojanja, gde se đaci obrazuju i na ruskom, nemačkom i fanckuskom, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih odlikovanja, podsetio je Šarčević.

Ministar je dodao da novi satus neće zahtvati dodatne finansijske nagrade, ali da će profesori koji u njima rade kada se usvoji zakon o platama u javnom sektoru moći da napreduju brzez i da imaju više plate.

Prema njegovim rečima, i druge ustanove koje ispune ovakve kriterijume imaće mogućnost da se nađu u takvom društvu.

Sve to predvideno je nacrtom izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Matematička gimnazija u Beogradu već ima status škole od posebnog interesa, koji imaju još četiri škole u Srbiji – Filološka gimnazija u Beogradu, Karlovacka gimnazija, Prva kragujevacka gimnazija i Škola za muzicke talente u Ćupriji.

Cilj Ministarstva je da se kvalitet obrazovanja vidi, kaže Šarčević dodajući da će tražiti da u okviru ustavnih reformi srednjoškolsko obrazovanje postane obavezno.

Ministar je naveo i podatak da je u prosveti razne obuke prošlo 26.000 ljudi i da to ne može da ne da rezultat.

Šarčević je danas pred parlamentom govorio o setu zakona iz te oblasti, među kojima su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter