Izvor:
23.09.2016 u 18:11
0

KATASTROFALNO STANJE U KBC „ZVEZDARA”: Otkazane operacije, BOLNICA NEMA LEKARE!

Brojni pacijenti koji već četiri meseca čekaju na operacije kile, kamena u žuči, benignih tumora u KBC „Zvezdara” ne mogu da dođu na red jer – nema anesteziologa!

Lekari sede besposleni i reaguju samo kada je reč o hitnom slučaju ili raku.

Problem je, kako tvrde lekari, što svi ti vraćeni pacijenti već ujutru mogu da postanu hitni, zbog uvrtanja kile, upale pankreasa i drugih komplikacija. A najgore od svega je, kažu, što hirurgiju trenutno spasava penzionisani anesteziolog, koji priskače upomoć!

Pre četiri meseca zakazana mi je operacija kile. Nekoliko puta su mi je odlagali zbog toga što nemaju anesteziologa. Prošle nedelje ponovo! Pa šta to znači? Da li ja to nemam pravo na lečenje zbog toga što neko neće da organizuje svoj poasao – ljutit je Beograđanin P. J.

Njegove reči za „Alo!”potvrđuje lekar iz KBC „Zvezdara” koji je želeo da ostane anoniman, plašeći se otkaza, a koji kaže da su primorani da dnevno vrate šestoro-sedmoro pacijenata zbog nedostatka anesteziologa.

Svi oni odlaze pravo kod direktora jer ne mogu da shvate da četiri meseca nisu stigli na red za operaciju kile, kamena u žuči, benignih tumora… Sa druge strane, upravo ti oboleli mogu već ujutru da nam se vrate kao hitni slučajevi jer sve te bolesti imaju svoje komplikacije. I šta ćemo onda – pita taj lekar i dodaje da je na spisku anesteziloga njih 23, ali da ne rade svi.

Prof. dr Petar Svorcan, direktor KBC „Zvezdara”, potvrdio je za „Alo!” da postoji problem, kao i to da mu pacijenti dolaze u kancelariju zbog nedostatka anesteziologa.

To traje otkako su počeli odmori. U jednom trenutku ostali smo bez šest anesteziologa zbog bolesti, porođaja, udaje u inostranstvu. Imamo čak pet specijalizanata koji će početkom 2017. specijalizirati, a na nama je da preguramo do tada.Angažovao sam anesteziologa koji je u penziji i doktorku iz Hitne pomoći, a na putu smo da angažujemo još jednog. Program je sada takav da ranije počnu operacije, kada je sala slobodna, onda i po podne, a ako bude trebalo, radi se i subotom. Na spisku imamo 23 anesteziologa, ali nemamo sve te ljude. Bez obzira na to, sva hitna stanja i rak rade se odmah. Pacijentima objašnjavam da se strpe jer će se stanje rešiti početkom iduće godine kada specijalizanti specijaliziraju – naveo je on.

Izvor:Alo
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter