Izvor:
27.02.2019 u 10:05
0

GUJON: Moramo da pružimo bratsku podršku srpskom narodu na KiM!

Francuski humanitarac Arno Gujon rekao je danas da prvi put posle 14 godina rada duže od šest meseci nije posetio Kosovo i Metohiju.

Ovo je prvi put da ne boravim tamo, da ne mogu da vidim svoje prijatelje, kumove, da ne mogu da pratim razvoj naših humanitarnih projekata i da razgovaram sa ljudima kako bih mogao da napravim nove humanitarne projekte – rekao je Gujon.

Organizacija "Solidarnost za Kosovo" donirala je dva nova medicinska aparata zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Pasjanu, u vrednosti od 30.000 evra.

Aparati je trebalo da stignu pre nekoliko meseci, a kada su uvedene takse morali smo da nađemo drugo rešenje. Dok smo smislili neki način da izbegnemo to…- rekao je Gujon i objasnio da ova pomoć mnogo znači za meštane koji su ranije na preglede morali u Vranje, Niš, Leskovac.

On je dodao da se trenutno na Kosovu i Metohiji renoviraju tri škole i da je u te projekte uloženo 100.000 evra.

To bi trebalo da bude gotovo u oktobru, kada su me proterali trebalo je da obiđem te škole, i onda smo sve to pomerili – rekao je Gujon te naveo da će taj posao biti završen u narednih 10 dana.

Ovaj humanitarac navodi i da njegova organizacija ulaže u poljoprivredne projekte, kako bi se omogućilo ljudima da rade i kako bi se ekonomski osnažila srpska mesta na KiM.

On nema informaciju o tome da li će mu biti dozvoljeno da uđe na Kosmet, ali se nada da će moći da bude tamo za otvaranje renoviranih škola.

Za mene je bitno da budem na licu mesta. Ako ne mogu da posetim mesta gde pomažemo ljudima, to je kao da lekaru zabranite ulazak u bolnicu – rekao je Gujon.

Razmatra i mogućnost da traži dozvolu kosovskih vlasti za ulazak, iako nije zvaničnik ni Srbije, ni Francuske.

Svakako da je sve politika, i moja zabrana i takse… Sa kojim ciljem? E, to je veliko pitanje – rekao je Gujon.

Poručuje da svoju energiju crpe od srpskog naroda na KiM, koji decenijama prolazi kroz teška vremena.

Nikad nisu odustali i nisu napustili svoju zemlju, ne smemo ni mi. Moramo da im pružamo bratsku podršku – zaključio je Gujon.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Arno Gujon

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter