Izvor:
28.02.2019 u 18:57
0

VELIKI DEO SLOVENIJE NA NOGAMA: Mnoge poznate ličnosti potpisale peticiju za pravo na EUTANAZIJU!

Veliki broj javnih ličnosti u Sloveniji potpisalo je do sada peticiju kojom se traži da država zakonski dopusti eutanaziju smrtno bolesnih osoba na njihov zahtev kao "ljudsko pravo".

Među stotinak poznatih osoba koji su peticiju potpisali u prva 24 sata od njenog nastanka su i nekad poznati sportisti, Miro Cerar stariji (otac bivšeg premijera) i košarkaš Ivo Daneu, klimatolog Lučka Kajfež Bogataj, istaknuti lekari Rajko Kenda i Tomislav Klokočovnik, pevač Zoran Predin, muzičar Mojmir Sepe, nekadašnji ministar obrazovanja Ivan Svetlik, glumica Milena Zupančič, glumac Boris Cavaža i njegov sin Sebastijan, takođe glumac, zatim filozof Slavoj Žižek, kao i mnogi drugi iz umetničkih, kulturnih, političkih i akademskih krugova.

"Peticiju za pravno regulisanje pomoći pri okončanju života" predstavilo je u četvrtak udruženje za dostojnu starost Srebrna nit, navodeći da bi u Sloveniji pravo na dostojanstvenu smrt, bez produžavanja patnje na smrt obolelih i njihove rodbine, trebalo biti priznato kao ljudsko pravo.

Među inicijatorima peticije je i naučnik Andrej Pleterski, sin pokojnog istoričara i akademika Janka Pleterskog, koji se prošle godine, sa zahtevom da mu se omogući eutanazija, obratio apelom zastupnicima u parlamentu, nakon što su mu u staračkom domu, u kojem je pokušao da okonča život rezanjem vena, spasili život.

Pleterski koji je bio redovni profesor za istoriju južnoslavenskih naroda na Ljubljanskom sveučilištu umro je nekoliko meseci kasnije u 95. godini života, a pismom parlamentu, koje je uputio iz bolnice nakon što mu je onemogućeno da izvrši suicid, podstakao je širu javnu raspravu o "pravu na dostojanstvenu smrt".

Potpisnici peticije za dostojanstvenu smrt u četvrtak su, prilikom njenog predstavljanja u Ljubljani, kazali kako su uvereni da bi je na referendumu podržala većina građana, a peticija je sada usmerena na dobijanje što veće javne podrške za pravo na eutanaziju.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter