Izvor:
01.03.2019 u 12:52
0

BRZA USLUGA: Od danas uplata poreza na imovinu i elektronskim putem!

Građani i privreda od danas će moći da porez na imovinu plaćaju i elektronskim putem bilo kojom platnom kreditnom karticom i to putem jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije.

Zahvaljujući tom portalu (lpa.gov.rs) građani su od 1. januara ove godine mogli i da provere stanje poreza i da podnose zahteve za uplatu.

Premijerka Ana Brnabić očekuje da će Srbiji to pomoći da napreduje na Duing biznis listi što kasnije, kako kaže, omogućava nove investicije i radna mesta.

Brnabić je istakla da za nju elektronska uprava znači brzu, efikasnu i transparentnu uslugu koja se pruža građanima i privredi i istakla da je E-uprava najefikasniji način borbe protiv korupcije.

Uvođenjem E-uprave se uvodi osnovni red u drzavi. Najveći benefit za državnu upravu je što mi zdrav razum i red uvodimo u državnu upravu, a za građane i privredu postajemo servis – istakla je premijerka.

Ona je navela da se prilikom digitalizacije došlo do informacija šta sve nedostaje u administraciji, koji procesi nemaju smisla i treba da se optimizuju.

Zadovoljna sam dokle smo došli. Preko servisne magistrale došli smo do oko 1,3 miliona automatskih razmena, to znači 1,3 miliona papira građani nisu donosili, isto toliko puta nisu bili kuriri. Preko servisra E-beba regstrovali smo 150.000 novorođenčadi, a zahvaljujući E-receptu, dva do šest puta je smanjen odlazak kod izabranog lekara – pojasnila je Brnabić značaj digitalizacije.

Ona je navela da Srbija ide pravim putem i da to pokazuju rezultati, te poručila da je za nju važno da se uvede red u državi.

Podsetila je da je za nju merilo uspeha reforme taj koliko je svakodnevni život olakšan i da pozitivna promena pokazuje da li smo na pravom putu.

– Ovo je reforma koja je donela pozitivnu promenu i građanima, i privredi i državnoj upravi – rekla je Brnabić i podsetila da građani ne moraju da čekaju više u redovima da bi imali uvid u stanje ili da plate porez na imovinu.

Građani i privreda imaju 24/7 i to 365 dana u godini tu mogućnost, potrebam im je samo internet, ukazala je ona.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao urađen u kratkom roku na kvalitetan način, a sve na dobrobit građana Srbije.

Evidentno je, kaže, da uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema dokazuje da je digitalizacija nezaustavljiva i da donosi velike benefite, a kao primer naveo veliki broj digitalizovanih usluga poput izdavanja građevinskih dozvola, registracija preduzeća…

Ružić podseća da je tome prethodila promena zakonodavnog okvira i podsetio na Zakon o opštem upravnom postupku kojim su se službenici obavezali da razmenjuju podatke i da pojednostave procedure na lokalu.

Sledeće sedmice nas očekuje rasprava o centralnom registru stanovništva koji će sabrati podatke o građanima koji se trenutno nalaze u različitim institucijama – rekao je Ružić.

On je rekao da će sada građani i privreda na klik moći da izvrše uvid u sve što je urađeno i da je važno da menjamo mentalitet, a da reforme sprovode ljudi, a ne mašine.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administarcije deo poreske refrome i sa ciljem da što veći broj usluga bude eletronski i što dostupniji građanima i privredi.

Objasnio je da taj portal pokazuje koliko je vlada posvećena digitalizaciji, a sve kako građani ne bi morali da gube vreme u redovima na šalterima, već na jedan klik sve dobiju i domah izvrše plaćanje.

Važno je da ćemo na ovaj način moći da kotrolišemo lokalne samouprave koliko su uspešne u naplati poreza za imovinu. Ovaj model će biti veliki doprinos kontroli rada lokalnih poreskih administracija. –

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge je čestitao vladi na uspešno realizovanom projektu i povezivanju svih lokalnih porekih administracija u jedinstveni sistem.

Naglasio je da će lokalne samouprave moći mnogo efikasnije da ubiraju poreske prihode, kao i da je unapređen ceo sistem, od čega će veliku korist imati građani i privreda.

Sada privrednici više ne moraju da popunjavaju gomilu papira – dodao je Ge.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter