Izvor:
14.03.2019 u 21:24
0

,,O PAPAGAJIMA I PREDATORIMA“: Predstavljena nova knjiga Milete Prodanovića!

Nova knjiga priča poznatog savremenog pisca i umetnika Milete Prodanovića "O papagajima i predatorima" predstavljena je večeras u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

Osim autora o knjizi "O papagajima i predatorima" govorili su književna kritičarka Tamara Krstić, pisac Luka Tripković, glavni urednik Arhipelaga Gojko Božović i Mileta Prodanović.

Nova Prodanovićeva knjiga priča objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga u prestižnoj ediciji Zlatno runo.

Božović je istakao da Prodanovićeva knjiga predstavlja uzbudljive, provokativne i po mnogo čemu aktuelne priče o iskustvu tranzicije.

– U tim pričama prepoznaćemo naše vreme, događaje kojima smo svedoci i savremenici, kao i pojedine figure koje su obeležile poslednjih nekoliko decenija našeg iskustva. Kraj realnog socijalizma, ratovi devedesetih za jugoslovensko nasleđe i njihov nesmireni ođek, dugotrajna i mučna tranzicija, političke manipulacije, migrantsko iskustvo devedesetih i novo migrantsko iskustvo, promene na licu i tkivu Beograda – sve je to našlo ođek u novim pričama Milete Prodanovića – kazao je Božović.

Krstić je kazala da je prvo što je pomislila kada je završila čitanje knjige "O papagajima i predatorima" zapravo podnaslov jednog od prethodnih Prodanovićevih knjiga.

– Gorko i slatko su moje asocijacije na knjigu "O papagajima i predatorima". Gorko je zapravo buđenje i izlazak u realnost posle čitanja knjige i susretanje sa svim okolnostima u kojima živimo u čemu živimo i sve što nam se dešava u realnosti. Slatko se odnosi na osećanje da svaka od ovih priča pripada jednom mogućem scenariju iz ciklusa Montipajtonovaca – kazala je Krstić.

Tripković je kazao da nova knjiga Milete Prodanovića sadrži bolno realne činjenice iz naše stvarnosti na granici banalnosti.

– Bojim se da će neko ko bude čitao ovu knjigu za 10 godina pomisliti da je reč o fikciji. Knjige Milete Prodanovića su veoma dragocene jer nam ostavljaju zapis o vremenu i svedočanstvo gde smo se nalazili i gde se nalazimo kao društvo – kazao je Tripković.

Prodanović je kazao da je za njega knjiga "O papagajima i predatorima" u psihološkom smislu nastavak raspoloženja koje je imao kada je pisao zbirku priča "Agnec".

– Mogu slobodno da kažem da je knjiga koju večeras predstavljamo nastavak zbirke "Agnec". Mnogo sam voleo Andrićevu priču "Pismo iz 1920. godine" i pokušao sam da prateći Andrićev ritam prebacim njen sadržaj u današnje vreme. Priča koja otvara moju novu knjigu tiče se Andrića i u njoj sam pokušao da opišem kako se opčinjenost optimizmom i katarza u jednom društvu brzo slupaju – kazao je Prodanović.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter