Izvor:
19.03.2019 u 17:45
0

NASTAVLJA UZLAZNIM TRENDOM: Bitkoin od prvog marta do danas zabeležio rast od oko 4%!

Nakon rasta u februaru od oko 11%, bitkoin nastavlja uzlaznim trendom pa je tako od prvog marta do danas zabeležio rast od oko 4%, da bi se cena ustalila iznad 3.900 dolara.

Posle snažnog silaznog trenda koji traje od kraja 2017. godine, cena ove kriptovalute nalazi se u fazi konsolidacije. Ostaje da se vidi da li prelazi u fazu dugoročnog oporavka cene.

Šta je bitkoin?

Bitkoin je vrsta digitalnog novca (kriptovaluta). Ono što ga čini različitim od konvencionalnog novca jeste to što nijedna institucija ne kontroliše mrežu bitkoina, pa ni banke. U aprilu 2010. godine cena jednog bitkoina iznosila je 0,003 dolara, dok je rekordnu vrednost bitkoin dostigao u decembru 2017. kada je vredeo preko 17.000 dolara.

Mnoge države su proglasile bitkoin legalnim što je imalo pozitivan uticaj na njegovu cenu. Bitkoin se prati kroz javni online zapis poznatiji pod imenom „block chain“. Konačan broj bitkoina može biti proizveden kroz proces koji se naziva „rudarenje“, a ustvari predstavlja rešavanje kompleksnih matematičkih problema koji za nagradu generišu delić jednog bitkoina.

Jedna od najvećih prednosti ovog načina trgovine je u tome što i pored toga što je evidencija transakcija javna, korisnici koji vrše transakcije ostaju anonimni.

Izvor: Blic
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter