Izvor:
28.09.2016 u 22:24
0

ZRENJANINCI U PROTESTU: Slučaj dečaka iz hraniteljske porodice potresao čitav grad!

ZRENjANIN – Direktorka Centra za socijalni rad Zrenjanina Julija Bobek saopštila je danas da se sve aktivnosti oko usvojenja preduzimaju u interesu deteta i zaštite njegovih prava. Tako je i sa slučajem deteta koje je dato na usvojenje stranim državljanima, oko čega se poslednjih dana dosta polemisalo u javnosti. Ona je navela da je za svako dete najbolje da odrasta sa biološkim roditeljima, ali ukoliko to nije moguće, u njegovom interesu je da mu se obezbedi trajni boravak u novoj porodici, s obzirom na to da je usvojenje neraskidivo i da se njime zasniva odnos roditelja i deteta.

Hraniteljka Ljiljana Radulović iz Zrenjanina tvrdi da joj je oteto petogodišnje dete i nelegalno dato stranim državljanima na usvajanje, zbog čega je za danas u tom gradu zakazana protesna šetnja.

"Hraniteljstvo se odnosi na privremeni smeštaj deteta, a usvojenje je u tom slučaju trajno rešenje koje treba da obezbedi kontinuitet u njegovom vaspitanju, odrastanju i obrazovanju u porodičnoj sredini", ukazala je Bobek.Kako se u saopštenju navodi, Porodičnim zakonom Republike Srbije propisano je da je u postupku zasnivanja usvojenja javnost isključena, a da podaci iz evidencije i dokumentacije o usvojenju spadaju u službenu tajnu, i nju su dužni da čuvaju svi učesnici u postupku kojima su ti podaci dostupni.

Bobek podseća i da u postupku usvojenja učestvuju i hranitelji i potencijalni usvojitelji, a obaveza čuvanja tajnosti podataka se odnosi i na njih.

"Stručnjaci organa starateljstva ne mogu da iznose određene činjenice o postupku usvojenja maloletnog deteta iz Zrenjanina, ali mogu da upoznaju javnost da se celokupna procedura usvajanja realizuje u skladu sa postupkom propisanim Porodičnim zakonom, Haškom konvencijom o međunarodnom usvojenju", navodi se u saopštenju.

Postupak se, kako je kazala Bobek, odvija "pod celovitom i kontinuiranom kontrolom" stručnih timova Centra za socijalni rad grada Zrenjanina i Ministarstva za rad, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja.

Iz Centra za socijalni rad naglašavaju da su svi hranitelji, da bi stekli opštu podobnost za hraniteljstvo, u obavezi da pohađaju obuku u okviru koje se sa njima detaljno razrađuju propisane oblasti, sa posebnim naglaskom na probleme koji mogu nastati odlaskom deteta iz hraniteljske porodice.

"Kada se pronađe adekvatna usvojiteljska porodica, obaveza hranitelja je da zajednički sa Centrom za socijalni rad pripremi dete za napuštanje hraniteljske porodice, a ukoliko hranitelj postupi suprotno interesima deteta, dovodi se u pitanje njegova podobnost za dalje bavljenje hraniteljstvom", navodi se u saopštenju.

U znak podrške hraniteljki Ljiljani Radulović za danas je zakazana protesna šetnja u 17.00, od zrenjaninskog hotela "Vojvodina" do Centra za socijalni rad. Istovremeno, više od 5.000 građana potpisalo je peticiju kako bi se sprečilo da petogodišnje dete bude dato na usvojenje u Švedsku.

Na intervenciju Kancelarije za komunikaciju narodnih poslanika sa građanima u Zrenjaninu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je nadležnu inspekciju iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu zaštitu da ispita zakonitost postupka usvajanja deteta.

Novosti:
Foto: Novosti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter