Izvor:
28.09.2016 u 22:55
0

OGLASILO SE I MINISTARTSVO U VEZI DEČAKA IZ ZRENJANINA: Usvajanje se ipak nastavlja

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom izjava u javnosti hraniteljice u vezi sa postupkom međunarodnog usvojenja maloletnog deteta iz Zrenjanina, saopštilo je danas da će postupak ovog usvojenja biti nastavljen.

Postupak će biti nastavljen, "jer je na osnovu praćenja toka međusobnog prilagođavanja deteta i potencijalnih usvojitelja procenjeno da je konkretno usvojenje u njegovom najboljem interesu. Interes deteta i poštovanje zakona je jedino čime se rukovode nadležne institucije i na to ne može imati uticaj pritisak javnosti", saopštilo je Ministarstvo.

U konkretnom slučaju, stoji u saopštenju, hraniteljica deteta je u momentu započinjanja procesa usvojenja pokazala da ne odobrava odluku organa starateljstva i svojim ponašanjem i postupcima opstruisala je započeti proces usvojenja, rukovodeći se sopstvenim uverenjem šta je detetov interes, uprkos ukazivanju i intervencijama svih stručnjaka koji su postupak vodili i kontrolisali. U U

Time je ona prekoračila granice svoje uloge i, uprkos ukazivanju da je, kao i svi akteri u postupku usvojenja, dužna da poštuje zakonsku obavezu čuvanja tajnosti podataka, davala javnosti netačne informacije o konkretnom postupku i svojoj ulozi u njemu, ne vodeći računa o posledicama koje mogu da nastanu za dete i potencijalne usvojitelje u delikatnom procesu uzajamnog prilagođanja, navelo je Ministarstvo.

U saopštenju se ističe da su sve procedure i domaćeg i međunarodnog usvojenja precizno zakonski regulisane i da su sve aktivnosti u ovom slučaju preduzete po zakonu i u najboljem interesu deteta i zaštite njegovih prava.

Strani usvojitelj može usvojiti dete iz Srbije samo pod uslovom da za takvo dete u razumnom roku, što po Zakonu iznosi minimum godinu dana, nije bilo moguće izvršiti izbor domaćih usvojitelja.

U praksi, stranci uglavnom usvajaju decu sa zdravstvenim i razvojnim problemima za čije se usvajanje vrlo retko opredeljuju domaći usvojitelji.

Nakon zasnivanja međunarodnog usvojenja, dete se prati u periodu od tri godine, a nadležne socijalne službe iz zemlje prijema našem resornom Ministarstvu svakih šest meseci dostavljaju izveštaje o tome.

Smeštaj u hraniteljskoj porodici je privremena mera porodičnopravne i socijalne zaštite deteta koja traje dok centar za socijalni rad, kao staratel? deteta, ne odluči da li ono može da se vrati kod roditel?a ili srodnika ili će biti zbrinuto kroz usvojenje.

U toku procesa pripreme i obuke budućih hranitelja pažnja se posvećuje i njihovoj sposobnosti da pruže podršku detetu u trenutku odvajanja od njih, što je jedna od osnovnih kompetencija koje moraju da imaju da bi bili podobni za ovaj posao.

Za taj složeni zadatak oni imaju podršku stručnjaka s obzirom da i sami prolaze kroz krizu odvajanja od deteta.

Hranitelji znaju da su u obavezi da traže pomoć stručnjaka ukoliko osete da nisu u stanju da sami prođu kroz taj proces.

Dakle, u postupku usvojenja deteta, domaćeg i međunarodnog, hranitelji imaju vrlo aktivnu ulogu i zadatak da pripreme dete za promenu koja nužno sledi, da ga podrže, ohrabre i uvere da je proces upoznavanja i uspostavljanja poverenja sa usvojiteljima u redu, da mu stave do znanja da podržavaju njegov odnos sa novom porodicom, kao i da usvojiteljima pruže sve važne informacije o detetu, njegovim navikama i sl.

Ministarstvo je, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, u Centar za socijalni rad Zrenjanin poslalo inspekciju socijalne zaštite i zatražilo reakciju Zaštitnika građana u okviru čije nadležnosti je i zaštita prava deteteta, navedeno je u saopštenju.

Novosti
Foto: minrzs.gov.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter