Izvor:
29.09.2016 u 00:05
0

OZBILJAN PROPUST: Zaražene srpske jabuke izvezene u Rusiju!

Ruski inspektori saopštili su u sredu da su otkrili čak 13 tona zaraženih jabuka iz Srbije, ali u našoj Upravi za zaštitu bilja tvrde da nikakve informacije o ovom voću nisu došle do njih.

Fitosanitarna inspekcija Rusije "Rošeljhoznadzor" utvrdila je da su u centralnom delu zemlje pronađene tri partije jabuka iz Srbije, koje su stigle na privremeno skladištenje 26. septembra. U saopštenju ove inspekcije koje su preneli lokalni ruski mediji ističe se da su specijalisti izvršili ekspertizu robe i pronašli opasnu štetočinu – kalifornijsku gusenicu u živom stanju.

Navodi se da ta štetočina nanosi ogromnu štetu rastinju, da je sposobna da ošteti žbunje, drveće i voćke koji rastu u Orlovskoj oblasti. Dodaje se da pri značajnoj zaraženosti biljke mogu da uginu. U saopštenju se, pak, ne navodi šta je učinjeno sa zaraženim jabukama.

U Upravi za zaštitu bilja Srbije kažu da za sada nemaju informaciju od Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije da je navedena pošiljka presretnuta zbog utvrđenog prisustva nekog štetnog organizma, niti je takva pošiljka vraćena na naš granični prelaz.

– Od početka 2016. godine vraćena je jedna pošiljka svežih jabuka i to 15,81 tona u aprilu. Razlog vraćanja pošiljke je bio kvalitet svežih plodova jabuke – kažu iz Uprave.

Predstavnik Privredne komore u Moskvi rekao je za "Večernje novosti" da nikakvu zvaničnu informaciju o zaraženim jabukama u Rusiju, koje su poreklom iz Srbije, nije dobio.

Novosti
Foto: Wikimedia/ilustracija

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter