Izvor:
07.04.2019 u 14:06
0

GOJKOVIĆ: Nema razvoja jednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva!

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je danas na zasedanju Interparlamentarne unije u Dohi da nema moderizacije i razvoja jednog društva bez oslanjanja na obrazovanje stanovništva i poručila da suštinsko unapređenje obrazovanja podrazumeva da niko ne bude zaboravljen.

Obrazovanjem i jačanjem svesti o istinskim interesima građana i društava stvaramo najjaču osnovu saradnje i razvoja, mira i stabilnosti kao nedeljivih vrednosti. Vođeni upravo ovim načelima, posvećeni smo daljoj reformi obrazovanja u skladu sa tehnološkim razvojem – rekla je Gojković na generalnoj debati govoreći na temu "Parlamenti kao platforma za unapređenje obrazovanja za mir, bezbednost i vladavinu prava".

Gojković je napomenula da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU istovremeno radi na usklađivanju naših zakona sa pravnim tekovinama Unije, kao i da je zatvorila pregovaračko poglavlje o obrazovanju, što svedoči o posvećenosti ispunjavanju najviših standarda u ovoj oblasti.

Skupština Srbije ima važnu ulogu u ovom procesu i posvećena je stalnom unapređenju obrazovne politike. U tom cilju, nedavno smo doneli set zakona kojima se uređuje oblast obrazovanja u domenu predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnovnog, kao učeničkog i studentskog standarda – rekla je Gojković.

Napomenula je da je Skupština Srbije donela Zakon o dualnom obrazovanju kako bi omogućili bolje povezivanje obrazovanja sa privredom i tržištem rada, a Srbija je time postala jedina zemlja u regionu koja ima ovu vrstu zakona po evropskim standardima.

Predsednica Skupštine navela je da budućnost čitavog društva zavisi od kvaliteta obrazovanja i toga koliko danas ulažemo u ovu oblast i zato je obrazovanje jedan od prioriteta u državnom budžetu, koji usvaja Narodna skupština, što potvrđuje podatak da je naša javna potrošnja za obrazovanje iznad regionalnog proseka.

Gojković je naglasila da istinski napredan i delotvoran obrazovni sistem mora biti utemeljen na univerzalnim principima mira i usmeren ka jačanju vladavine prava.

Gojković je ukazala da bi obrazovanje zaista moglo da dovede do inkluzivnijih i pravednijih društava, ono mora biti dostupno i navela da se svim građanima Srbije garantuje dostupnost obrazovanja, te da je besplatno osnovno školovanje omogućeno svim građanima, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina i osetljive kategorije, kao i da je Srbija na 39. mestu prema stopi pismenosti.

Naglasila je da je višejezično obrazovanje suštinski element izgradnje mira i razumevanja, s obzirom na multietnički sastav stanovništa i podsetila da se osam nacionalnih manjina obrazuje se na maternjem jeziku.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter