Izvor:
08.04.2019 u 10:29
0

BEOGRAD: Počela regionalna vežba sa simulacijom slučajeva sajber kriminala i finansijske istrage eksperata iz Srbije, BiH i Crne Gore!

Regionalna vežba sa simulacijom slučajeva sajber kriminala i finansijske istrage eksperata iz Srbije, BiH i Crne Gore počela je danas u Beogradu i u njoj će do 11. aprila učestvovati predstavnici policije, digitalni forenzičari, tužioci, sudije i stručnjaci iz uprava za pranje novca.

Vežba iPROCEEDS se sprovodi u okviru zajedničkog projekta EU i Savet Evrope i u naredna četiri dana će eksperti pokušavati u simulaciji sa realnim uslovima da pronađu i zaplene imovinu nastalu od krivičnihi dela na internetu.

Učesnici će završiti u četvrtak u 13 sati i tim svake zemlje će objasniti kako je vodio istragu, kako je sarađivao sa drugim timovima i šta su uspeli da urade, a onda će stručnjaci iz Saveta Evrope predstaviti kako su to oni radili.

Istraga je počela u jednoj zemlji zatim je nastavljena u drugim državama.

Zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje viskotehnološkog kriminala u MUP-u Dragan Jovanović je kazao da je to odeljenje prošle godine podnelo ukupno 116 krivičnih prijava protiv 127 osoba koja su izvršila krivična dela.

Dodao je da je lišeno slobode čak 57 ljudi koji su izvršili 189 krivičnih dela.

Posebno je važno da smo od posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal prošle godine primili čak 778 zahteva za prikupljanje obaveštenja. Istim tempom smo krenuli i ove godine i u prva tri meseca podneli smo 35 krivičnih prijava protiv 40 lica za 39 krivičnih dela. Uhpašeno je 16 lica i privedeno nadležnom tužilaštvu. –

Kako je rekao, to su krivična dela koja pokrivaju finansijske prevare na internetu, zloupotrebe i falsifikovanje platnih kartica, digitalno nasilje nad decom, seksualna eksploatacija dece i drugo.

Jovanović ističe da Srbija već 10 godina sprovodi akciju Armagedon, koja je usmerena na suzbijanje seksualne eksploatacije dece na intenertu.

Naglasio je da svi treba na internetu da se ponašaju pametno i bebzedno, a ne da se na internetu i društvenim mrežama olako slikaju o objavljuju dokumente kao što su pasoš ili lična karta i daju podatke o platnim karticama, svom kretanju, letovanjima, objavljuju slike dece i slično.

Oni koji to rade tako postaju lakša meta internet predatorima i prevarantima. Nikada nemojte da dajete podatke o svojoj platnoj kartici, pin kod i druge, na internet sajtovima za koje niste sigurni čiji su i koje plaćanje vršite – rekao je Jovanović.

Kaže da je to odeljenje MUP-a imalo pristup "dark vebu" i da učestvovalo prethodnih godina u većem broju međunarodnih policijskih akcija od kojih su neke bile usmerene na kriminalne aktivnosti na "dark ili deep" vebu.

Jovanović je dodao da naši organi sarađuju u tome sa FBI i mnogim drugim međunarodnim partnerima, kao i da je u tim akcijama bilo i naših državljana koji su bili otkriveni i uhapšeni.

Naglasio je da je prethodnih nekoliko godina obeležila velika migracija raznih podatka na klaud, kao i zloupotreba kriptovaluta koje su na velika vrata ušle u kiriminalne tokove.

Jovanović je rekao da se u narednim periodu može očekivati trend velikih globalnih sajber napada, kao što se dogodilo prošle godine.

Konsultant Saveta Evrope Najdžel Džons je govoreći o današnjem skupu rekao da je reč o programu u okviru Saveta Evrope koji treba da pruži podršku zemljama potpisnicima Deklaracije iz Budimpešte o visokotehnološkom kriminalu.

Reč je o seminaru u kojem će učesnici iz Srbije, BiH i Crne Gore praktično vežbati na simulaciji otkrivanja sajber kriminala i napraviti istragu koja počinje u jednoj zemlji, a onda se nastavlja u drugim zemljama – rekao je Džons.

Kaže da kriminalci danas koriste napredne metode kao "dark veb" da bi se kupovale nelegalne stvari i materijali, a onda koriste bitkoine odnosno kriptovalutu za izvođenje svojih finansijskih transakcija.

Suština je u tome da se shvati da ne može ovu vrstu istrage da obavi jedna organizacija ili institucija u samo jednoj zemlji već je potrebna saradnja na međunarodnom nivou i takav je i scenario – poručio je on.

Prema njegovim rečima, brojne su pretnje koje danas postoje u toj oblasti i stalno se menjaju.

Prošle i ove godine najveći problem su bili maliciozni ransomware virusi i softveri koji šifruju kompjuter na neki način i prave probleme. Sve te finansijske transakcije se odvijaju preko bitkoina – naglasio je Džons.

Predstavnik EU na vežbi Marčelo Repić je pohvalio rad srpskih vlasti u borbi sa sajber kriminalom.

Kapacitet srpskih vlasti nisu tako loši i bolji su u odnosu na neke druge obilike kriminala. Srpske vlasti su učestvovale u tri međunarodne istrage u 2018. godini. –

Repić je istakao da je u Srbiji došlo do poboljšanja i u drugim oblastima, kao što su sprečavanje zlouporebe platnih kartica, ulaska u tuđe kompujetere i mreže na nedozvoljen način…

Naveo je da je Srbija usvojiila strategiju za suzbijanje sajberkriminala od 2019. do 2023.

Repić je dodao da EU finansira dva projekta u Srbiji u oblasti finansijskih istraga i protiv pranja novca.

Zamenica šefa misije Saveta Evrope u Beogradu Irina Sahakian Veter je rekla da žele da pomognu zemljama da podignu svoje kapacitete za borbu protiv sajber kriminala u skladu sa deklaracijom iz Budimpešte.

Ukazala je na povezanost finansijskih tokova i sajber kriminala navodeći da prema podacima UN pet odsto globalnog BDP-a ili dva triliona dolara godišnje čine digitalne transakcije.

Jedini način za borbu je saradnja profesinalne zajednice preko granice – poručila je ona.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter