BRNABIĆ: U bezbednosti hrane na tržištu Srbije ne sme da bude kompomisa!

 

U bezbednosti hrane na tržištu Srbije ne sme da bude kompomisa, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da se Vlada Srbije na sistemski način bavi bezbednošću namirnica koje su dostupne potrošacima na našem tržištu. 

Na otvaranju konferencije "Budućnost hrane - Budućnost zdrave Srbije", Brnabić je naglasila da vlada sprovodi reforme u oblasti bezbebnosti hrane pre svega zbog građana Srbije i kvaliteta njihovog života, a ne zbog ispunjavanja normi i formalnog usklađivanja sa propisima EU.

Navela je da je tema bezbednosti hrane konačno na dnevnom redu i da je veliki sistemski uspeh otvaranje Nacionalne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, koja je u potpunosti u skladu sa evropskim standardima i za čije je opremanje izdvojeno oko tri miliona evra.

- Za mene je Nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka pravi primer modernizacije i reforme koju sprovodimo - poručila je premijerka i najavila da se uskoro očekuje otvaranje Fizičko-hemijske laboratorije sa najsavremenijom opremom.

To će omogućiti, naglašava, da ispitujemo bezbednost namirnica i otklonimo svaku sumnju koja se eventualno pojavi. 

Premijerka kaže da Vlada stalno radi na jačanju nacionalnih sistema za kontrolu hrane i da je izuzetno zadovoljana radom Ministarstva poljoprivrede i ministra Branislava Nedimovića.

Prema njenim rečima, bezbednost hrane je oblast koja će u potpunosti promeniti našu poljoprivredu.

- U ovoj oblasti imamo ozbiljan sistemski pristup za koji verujem da će dati rezultate. Bezbednost hrane je osetljivo pitanje, a država je u obavezi da obezbedi da hrana za potrošače bude sigurna - rekla je predsednica vlade.

Kao izazov navela je posao države da stvori uslove za razvoj industrije hrane, kako bi se podigla njena konkurentnost i omogućilo da se poljoprivredni proizvodi iz Srbije takmiče na strogom svetskom tržištu. 

Naglasila je da je posao države i da popravi poslovni ambijent za industriju hrane time što će poljoprivreda biti rastrećena administrativnih barijera.

U oblasti bezbednosti hrane, navodi Brnabić, neophodna je saradnja između ministarstva, prehrambene industrije i potrošača. 

Premijerka kaže da se sistemski radi i na modernizaciji poljoprivrede i njenoj digitalizaciji.

Kako je navela, trenutno pod sistemima za navodnjavanje je samo dva odsto poljoprivrednih površina, a plan je da ih na kraju mandata sadašnje vlade bude između sedam i osam odsto.

- Krajem ovog i početkom idućeg meseca idemo na elektrifikaciju poljoprivrednog zemljišta - najavila je Brnabić. 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost