Izvor:
16.04.2019 u 09:34
0

POČELI “DANI BEOGRADA“: Vence položio predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević!

Manifestacija "Dani Beograda" počela je danas svečanim defileom Knez Mihailovom ulicom i polaganjem venaca na spomen-obeležje na Kalemegdanu, mestu gde je poslednji turski komandant Ali Riza-paša predao 1867. godine ključeve grada knezu Mihailu Obrenoviću.

Vence je položio predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević koji je podsetio da se "Dani Beograda" obeležavaju od 16. do 19. aprila kada se objedinjuju dva značajna datuma za istoriju Beograda i Srbije.

Šesnaestog aprila prvi put se pominje slovensko ime Beograd u pismima pape Jovana Osmog, 18. aprila su predati ključevi grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, a 19. aprila se smatra da je Beograd zvanično postao slobodan grad, oslobođen od otomanske okupacije – rekao je Nikodijević novinarima.

On je kazao da će nizom događaja biti obeleženi "Dani Beograda", počev od dodele nagrada grada Beograda najuspešnijim Beograđanima za 2018. godinu, a ustanove kulture su pripremile bogat program, prilagođen svim generacijama – od besplatnih obilazaka muzeja i izložbi, preko koncerata, do pozorišnih predstava za najmlađe.

Istorija Beograda je vekovima unazad prožeta značajnim događajima, važnim ne samo za Beograd i Srbiju, već za čitavu Evropu. Pored 16. i 19. aprila i "Dana Beograda", mi obeležavamo i "Dane slobode" u oktobru (20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 1. novembar – Dan oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu). To su datumi koje ne smemo zaboraviti – istakao je Nikodijević.

Svečana povorka, koja je na čelu sa orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova i pitomcima Vojske Srbije sa zastavama grada Beograda krenula od nekadašnjeg Ruskog cara ka Kalemegdanu, privukla je pažnju Beograđana i stranih turista.

Na Kalemegdanu je ispred spomenika podignutog 1967. godine na stogodišnjicu predaje ključeva grada knezu Mihailu, izveden je performans primopredaje ključeva uz čitanje teksta Branislava Nušića o pomenutom događaju, i pročitan carski ferman, nakon čega su se čuli topovi kao i pre 152 godine pre svečanog ulaska knez Mihaila u grad.

Svojim nastupom članovi Kluba ljubitelja plesa i zvanično su otvorili "Dane Beograda".

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter