Izvor:
16.04.2019 u 10:02
0

NEDIMOVIĆ: Srbija ima kapacitet da se bavi bezbednošću hrane jer je za to stvorila mehanizme!

Bezbednost hrane biće ove godine u fokusu Ministarstva poljopivrede, kako bismo otvorili poglavlje u pregovorima sa EU koje se odnosi na tu važnu oblast, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na otvaranju konferencije “Budućnost hrane – Budućnost zdrave Srbije”, Nedimović je rekao da Srbija sada ima kapacitet da se bavi bezbednošću hrane, jer je za to stvorila mehanizme.

Istakao je važnost uspostavljanja Nacionalne referentne laboratorije za kontorlu kvaliteta mleka, I najavio da će uskoro biti uspostavljeni kapaciteti za kontrolu palate od 95 odsto namirnica.

Naglasio je da je u celom poslu kontrole kvaliteta hrane važno I uključivanje udruženja potrošača.

Ljudi iz Udruženja potrošača Srbije su druga strana koja gura ovu priču i zajedno sa medijima treba da nas podstaknu da rešimo sve probleme koji postoje – naveo je Nedimović.

Podsetio je da je ranije postojao pritisak raznih lobija I grupa, te da je bilo jasno zašto toliko godina nismo imali razvijenu Nacionalnu laboratoriju za kontrolu kvaliteta mleka.

Sve mi je više bilo jasno zašto je to tako bilo. Postojao je pritisak određenog lobija i grupe kojoj je odgovaralo stanje kakvo je bilo – rekao je Nedimović I naveo da druga strana nije bila dovoljno ohrabrena da uđe u borbu za važnu oblast kakva je bezbednost hrane.

Sada su, kaže, institucije za kontrolu u punom kapacitetu, a doneti su i odgovarajući porpisi među kojima i izmene Zakona o bezbednosti hrane usvojene prošlog meseca u parlamentu.

Ranije smo, dodaje, imali institucije samo na papiru i nije bilo normalno što država nije imala svoj kontrolni mehanizam za kvalitet hrane.

Imali ste situaciju da neko uveze hranu, a taj isti je kontrolisao tu hranu kroz neko drugo povezano lice – kaže Nedimović.

Podsetio je i da je pre nekoliko godina biio problem sa aflatoksinom kada je Srbija morala u inostranstvo da šalje uzorke na analizu.

Danas je to drugačije – naglasio je Nedimović I naveo da Srbija sada ima Nacionalnu referentnu laboratojriju.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter