Izvor:
23.04.2019 u 15:04
0

POLAGANJE VENACA NA TAŠMAJDANU: Obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja RTS-a!

Polaganjem venaca na spomenik "Zašto" u Tašmajdanskom parku danas je obeleženo 20 godina od bombardovanja zgrade RTS-a i pogibije 16 radnika te televizije i najavljena izgradnja memorijalnog centra posvećenog stradalima tokom NATO agresije 1999.godine.

Vence su u 14.06 časova položili članovi porodica stradalih radnika, generalni direktor RTS Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS Vladimir Vuletić, državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajević i pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Pošta radnicima RTS, koji su stradali u noći izmedu 22. i 23.aprila 1999.godine u 02.06 sati, odata je minutom ćutanja posle čega su pročitana imena poginulih i njihova zanimanja.

Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medić, rekao je da se porodice stradalih već 20 godina okupljaju u znak sećanja na noć kada su, kako je istakao, zločinački avioni NATO-a bez jasnog upozorenja i bez griže savesti svirepo ubili 16 ljudi koji su radili svoj posao.

Medić je naglasio da je tada prvi put u istoriji ratovanja bombardovanja jedna medijska kuća i dodao da porodice dve decenije traže odgovor zašto niko od članica NATO nije odgovarao za taj zločin.

Ponovo je postavio pitanje zašto tadašnja vlast i generalni direktor RTS Dragoljub Milanović nisu ništa preduzeli da spreče tu tragediju, kao i zašto nijedna vlast do sada nije pružila pomoć porodicama da prikupe dokaze kako bi pred sudovima tražili pravdu.

– Duše ubijenih su i sada među nama, traže pravdu i neće se smiriti dok se to ne dogodi – rekao je Medić.

V.d.direktora Televizije Ilija Cerović uveren je da će proći još 20, 40 ili više godina dok ne dobijemo istinski odgovor o razlogu zločina NATO-a na čiju, kako je rekao, zakasnelu savest još uvek ne možemo da računamo.

Cerović je postavio pitanje i odgovornosti tadašnje vlasti u SR Jugoslaviji i tadašnjeg rukovodstva RTS i zapitao se o čemu su razmišljali dok su odlučivali ko će biti žrtvovan zarad viših ciljeva.

– Zločin uvek ostaje zločin, a zločinac mora da ima ime i prezime! Jedino tako kao društvo možemo sačuvati uspomenu na taj događaj da bismo budućim naraštajima ostavili jasnu poruku na tragediju koja nas je u prošlosti zadesila – naglasio je Cerović.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture Aleksandar Gajević istakao je da je, bez obzira što ni posle 20 godina nema objašnjenja zašto je bombardovan RTS i zašto je stradalo 16 nevinih civila, naša obaveza da tražimo i zahtevamo odgovor na ta pitanja.

– To je naša obaveza prema žrtvama, ali i zato da se ovaj stravičan, varvarski zločin više nikada ne ponovi nigde u svetu – zaključio je Gajević.

Posle polaganja venaca otkrivena je i ploča na kojoj je prikazan projekat za izgradnju spomen-obeležja posvećenog pognulim radnicima RTS i svim stradalima tokom NATO agresije 1999.godine, a čija će izgradnja, kako je najavljeno, uskoro početi na mestu bombardovane zgrade RTS u Aberdarevoj ulici.

U napadu NATO-a na RTS 23. aprila 1999.godine u 02.06 časova poginuli su: Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović(61), režiser programa, i Slobodan Jontić (54), monter.

Happytv.rs
Foto. Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter