Izvor:
24.04.2019 u 09:26
0

KC NIŠ: Jedan donor produžio četiri života!

Nakon što su lekari kod pacijentkinje niškog Kliničkog centra, 11. aprila, proglasili moždanu smrt, zahvaljujući humanosti njene porodice koja je potpisala saglasnost za doniranje organa, ali i brzoj organizaciji niškog i beogradskog tima za transplantaciju, četvoro ljudi, dobilo je priliku za „novi“ život.

Kako je objavljeno na sajtu KC Niš, nakon desetočasovne eksplantacije organa, koju je tim od tridesetak niških i beogradskih lekara i medicinskog osoblja obavio u Nišu, srce i jetra uspešno su transplantirani u Beogradu, dok je nove bubrege, iste noći, dobilo dvoje niških pacijenata.

Prilika da život nastave sa novim bubregom, ukazala se 21-godišnjem Aleksandru Mladenoviću iz niškog sela Čokot i 55-godišnjoj Nišlijki, Dušici Stojanović.

Oni su, nakon dugogodišnjeg lečenja i mnogih dijaliza, bili izabrani kao najpodudarniji primaoci organa i sada se uspešno oporavljaju na Klinici za nefrologiju KC Niš.

Na dijalizi sam četiri godine, i bila sam iznenađena, nisam se nadala još, ali najgore je prošlo, sad se nadam da ce ići na bolje – rekla je Dušica.

Aleksandar kaže da se dobro oseća i da to za njega ubuduće znači "lep život".

Lekari koji su učestvovali u eksplantaciji i transplantaciji, ali i oni koji postoperativno brinu o njima, kažu da su oba pacijenta u stabilnom kliničkom stanju.

Osim Nišlija, Aleksandra i Dušice, zahvaljujuci humanosti i odgovornosti porodice donora, „novi život“ nakon transplantacije, započinju i dvoje pacijenata iz Beograda, kojima su presađeni srce i jetra.

U ovom trenutku više od 2.000 ljudi u Srbiji čeka na transplantaciju srca, jetre, rožnjace, bubrega i pluća.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter