Izvor:
17.05.2019 u 17:34
0

NOĆ MUZEJA: Brojne manifestacije upriličiće muzeji Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Svilajnca i Senjskog Rudnika!

Muzeji Jagodine, Ćuprije, Paraćina, Svilajnca i Senjskog Rudnika, upriličiće brojne manifestacije za "Noć muzeja", rečeno je u ovom ustanovama.

U Jagodini, ova međunarodna kulturna manifestacija, održaće se sutra u Zavičajnom muzeju, Muzeju voštanih figura i Muzeju naivne i marginalne umetnosti.

U Zavičajnom muzeju, koji je u kulturnom raspoloženju od 13. maja, jer je uključen u manifestaciju "Muzeji za deset", osim stalne postavke, posetioci će moći videti i izložbu akvizicije od 2013. do 2019. godine pod nazivom "Darovi prošlosti".

U Muzeju voštanih figura, pripremili su postavku vezanu za dinstiju Karađorđevića, od prvih do sadašnjih prestolonaslednika, uz nastup polaznika Muzičke škole "Vladimir Ðorđević" iz Jagodine.

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti, središnji deo manifestacije je izložba Srboljuba Kojadinovića "Putovanje u budućnost okeanima prošlosti", autor je Jelena Jovanović.

"Noć muzeja" u Muzeju "Horeum margi Ravno" u Ćupriji, je u znaku arheoloških istraživanja Ćuprije i okoline, a predavanja će držati stručnjaci Zavoda za zastitu spomenika kulture iz Kragujevca. Ispred muzeja, od 17 sati, svaki sat, pucaće trešnjevi top, replika topa Karađorđa koji je destvovao sa Ivankovačkog polja na Turke u vreme Boja na Ivankovcu.

Zavičajni muzej u Paraćinu, obeležavanje će popčeti na gradskom trgu u 18 sati, izložbom "Sto godina sećanja na Prvi svetski rat", a sat kasnije biće prikazan film "Poslednja avantura kaktus Bate".

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu pripremio je "noćni obilzak" centra. Posetioci će od 19 sati obići sve postavke u pratnji vodiča, a od 22 sata, biće organizovan obilzak izložbi sa baterijskim lampama i prigušenim osvetljenjem u pratnji vodiča.

U Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku, koji čuva istoriju početka industrijalizacije Srbije, posetioci će moći da vide orginalnu postavku od preko 1.000 eksponata i 5.000 orginalnih fotografija, koji oslikavaju istoriju rudarstva na ovim prostorima. Muzej ugljarstva, prvi i jedinstveni u Srbiji, osnovan je 1974. godine i smešten u bivšoj zgradi magacina rudnika, izgrađenu 1930 godine. Sa radom je počeo 1980. godine i čuvar je istorije rudarstva duge više od 160 godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter