Izvor:
23.05.2019 u 19:07
0

VITRIH: Alchajmer može da se iskoreni kao bolest ludih krava!

Švajcarski hemičar, nobelovac Kurt Vitrih danas je na konferenciji "World Minds" u Beogradu izjavio da bi Alćajmerova bolest u budućnosti mogla da bude iskorenjena na način na koji je to učinjeno sa bolešću ludih krava.

– Šta je zapravo veliko otkriće? Moje prvo otkriće je treniranje skoka u vis kad sam imao 17 godina, ali nisam uspeo u tome pa sam se okrenuo nauci. Živeo sam na farmi kada se desila kriza sa bolešću ludih krava. Proširila se po Engleskoj, Nemačkoj i Evropi – rekao je Vitrih.

Kako je dodao, otkriveno je da se bolest prenosi sa životinja na ljude, iako su političari ubeđivali ljude da nema opasnosti.

– Ubedili smo ih da nas saslušaju i ubrzo je bolest ludih krava nestala.Tako bismo nekada u budućnosti mogli da učinimo i sa Alćajmerovom bolešću – kazao je on.

Vitrih je konstatovao da nažalost iskorenjivanje Alćajmera još uvek nije moguće..

– Možemo li to da ucinimo i sa Alćajmerom, nažalost ne još. Ali mi smo uspeli da razumemo kako se neke bolesti razvijaju. To radimo proučavanjem struktura makroatoma – objasnio je ovaj svetski priznati naučnik.

On je napomenuo da sada radi sa kineskim univerzitetom i da ispituju bolesti kao što su sarkopenija i osteoporoza.

– Verujem da treba da se ulaže u njihovo istraživanje kako bi se pomoglo i onima koji pate od Alćajmerove bolesti – rekao je Vitrih.

On je kazao da mladi naučnici treba da uče ono sa čim imaju ličnu povezanost i da ujedno treba i da se zabave.

– Zato sam ja počeo da istražujem hemoglobin i bolest ludih krava – dodao je.

Vitrih je nagrađen Nobelovom nagradom za hemiju 2002. kao vođa istraživačkog tima koji je od 1970-ih proučavao mogućnosti multidimenzionalne spektroskopije nuklearnom magnetnom rezonancijom u proučavanju strukture proteina

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter