Izvor:
11.06.2019 u 20:04
0

MINISTAR ODBRANE ALEKSANDAR VULIN: Samo jedinstveni možemo da rešimo nacionalno pitanje!

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je večeras da ono što je započeto zločinačkom akcijom Oluja, nastavljeno bombardovanjem RS, pa NATO agresijom na SRJ i okončano bitkom na Košarama i bitkom na Paštriku Srbija i srpski narod nisu ničim izazvali.

– Upravo zato mi možemo i moramo da budemo ponosni na junake sa Košara, Paštrika, Koridora, na stradalnike iz Oluje, na sve one koji su srpski narod branili", izjavio je Vulin uoči premijere filma "Ratne priče sa Košara" u prepunoj sali Banskih dvora u Banjaluci, a kojoj su prisustvovali i učesnici jedne od odlučujućih bitaka 1999. godine.

Istakavši da srpski narod ratove nije tražio ni izazvao, ministar je rekao da mi možemo i moramo da budemo ponosni na one koji su nas branili, ali isto tako moramo da razumemo da je napad na jedan deo srpskog naroda napad na sve Srbe bez obzira na to gde oni žive.

Kako je naveo, moramo da razumemo da srpski narod, čije nacionalno pitanje još nije rešeno, mora o sebi da razmišlja kao o jedinstvenom narodu koji ima jedinstvene interese i potrebe, i koji ima potrebu da odlučuje sam o sebi.

– Svi mi treba i moramo da se ponosimo našim ratnicima, našim junacima, a Srbija koju vodi Aleksandar Vučić nije Srbija koja priznaje tuđe krivice, nije Srbija koja priznaje lažne simetrije i nije Srbija koja će povući i jedan jedini potez a da ne misli o svim Srbima bez obzira na to gde oni žive. Samo jedinstveni možemo da se nadamo da će naša deca živeti u miru, a tamo gde Srbi ne odlučuju sami o sebi za njih nema ni istine, za njih nema ni pravde – poručio je ministar.

Zato, dodao je, moramo da se sećamo i Košara i Koridora i moramo da znamo da srpski narod samo jedinstven može da reši svoje nacionalno pitanje.

Pukovnik Vojske Srbije Duško Šljivančanin, komandant 53. graničnog bataljona koji je bio na prvoj liniji odbrane zemlje u bici na Košarama, rekao je da je velika čast prikazivati ovaj film pred borcima Republike Srpske, pred potomcima boraca Vojske Republike Srpske.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica kazao je da je na Košarama odbranjena Srbija, a ako je odbranjena Srbija onda je, dodao je, odbranjena i Republika Srpska i čitav srpski narod.

– Ne smemo da zaboravimo da je NATO bombardovao Srbe sa obe strane Drine – podsetio je Kojić, koji je inače organizovao premijeru filma "Ratne priče sa Košara" u RS.

On je zahvalio Ministarstvu odbrane, ministru, Zastava filmu i autorki Slađani Zarić što je u filmu prikazano herojstvo srpskih vojnika koje su oni zaista pokazali na Košarama.

Autorka filma Slađana Zarić je rekla da smo filmovima "Ratne priče sa Košara" i "Ratne priče sa Paštrika", koji su u Srbiji imali neverovatnu gledanost, posle dvadeset godina, želeli da se zahvalimo svim učesnicima bitaka za sve što su oni tada dali.

Bitka na Košarama postala je simbol odbrane državne granice i borbe za odbranu otadžbine. Jedna od težih i bitnijih borbi u novijoj istoriji srpske vojske. Započela je 9. aprila i trajala sve do 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije, posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

U bici na Košarama učestvovalo je 1.500 pripadnika Vojske Jugoslavije. Poginulo je 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca.

Dokumentarni film "Ratne priče sa Košara" rađen je u produkciji Ministarstva odbrane – Vojno filmskog centra Zastava film i Radio televizije Srbije.

Izvor:Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter