Izvor:
13.06.2019 u 16:41
0

STARA CIGLANA: Sutra počinje peti festival „Dev9t“!

Peto izdanje festivala "Dev9t" počinje sutra na prostoru Stare Ciglane u Beogradu i do 22. juna program objedinjen temom "Alhemija" obuhvatiće koncerte, izložbe, predstave i radionice.

Kao i prethodnih godina, pod sloganom “Stvaraj dalje", "Dev9t" će objediniti sve vrste umetnosti i "pokrenuti slobodne umove da stvore paralelnu, kreativnu stvarnost kroz devet umetničkih sfera", među kojima su muzika, književnost, slikarstvo, vajarstvo, arhitektura, ples, fotografija, film i strip, najavili su organizatori.

Preko 1.000 prijavljenih umetničkih radova pristiglih na konkurs biće prikazano, a među umetnicima koji su podržzali festival je i Marina Abramović.

Organizatori podsećaju da je Abramovićeva nenajavljeno došla na zatvaranje prethodnog izdanja festivala i njena poseta ih je ohrabrila da iniciraju razgovor i saradnju sa njom.

Abramovićeva je uputila pismo podrške mladim umetnicima u kome je istakla da je "biti umetnik nešto slično disanju".

– Ne dovodite to u pitanje, morate da dišete da ne biste umrli. Ako se isto ovako osećate kada kreirate svoje radove, budite se svakog jutra sa idejama koje morate da ostvarite, onda ste definitivno umetnik. Najvredniji savet koji mogu da vam dam jeste da budete hrabri i da se ne bojite neuspeha. Osvajajte nove teritorije i rizikujte, jer nedostatak straha od neuspeha je ono što umetnika čini velikim – napisala je Marina Abramović.

Tokom svih devet dana festivala "Dev9t" posetioci će imati priliku da vide instalaciju "Čistač", u susret predstojećoj izložbi Marine Abramović koja će biti otvorena 21. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a 21. juna devet mladih umetnika će tokom devet sati čitati odlomke iz njenih memoara “Prolazim kroz zidove”.

Ideja koncepta nazvanog “Dev9t čistača” je da mlade umetnike inspiriše da stvaraju i budu hrabri u svom kreativnom izražaju.

Među prvima koji je prepoznao jedinstven koncept festivala je Miloš Šobajić, koji će zajedno sa jednim od osnivača festivala, Viktorom Kišom, praviti skulpturu na ovogodišnjem izdanju.

– Milošu uopšte nije problem da njegovo delo stoji pored rada nekog neafirmisanog umetnika ili devetogodišnje devojčice, jer zna da je kreativnost najvažnija i da je to ono na čemu treba raditi. Mi umetnici nismo ljudi sa neke druge planete, već upravo pokretači umetničkih, socijalnih i svih drugih kretanja u društvu – rekao je Kiš. Njegovo mišljenje dele i njegove koleginice i kolege Ema Bregović, Marko Lađušić, Mrđan Bajić, Svetomir Arsić Basara, Arpad Slančik, Dejan Marković, Aleksandar Gligorijević, Goran Jevtić i mnogi drugi koji su ove godine podržali festival.

U sklopu filmskog programa, koji je ove godine uobličio reditelj Miroslav Terzić, biće prikazana selekcija Kockice Zagreb film festivala, kao i Terzićeva ostvarenja “Šavovi” i “Ustanička ulica”.

Novina su "sunset specijali", posebno osmišljeni muzički događaji kojima će skodnevno biti ispraćani poslednji zraci sunca i u sklopu kojih će nastupiti LP Duo, Bob Moses, Monolink, Behrouz, Red Axes i Graham Candy, a tokom festivala biće organizovano i preko 40 umetničkih radionica.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/printscreen/@Dekadenca

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter