Izvor:
14.06.2019 u 05:18
0

„JEFIMIJINI DANI“: Dodeljena pesnička nagrada!

Trodnevna manifestacija "Jefimijini dani", posvećena prvoj srpskoj pesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, svečano je završena sinoć u manastiru Ljubostinja kod Trstenika, a pesničku nagradu "Jefimijin vez" ponela je pesnikinja Gordana Ðilas.

Ova manifestacija se održava od 1971. godine u čast Jefimije, a sinoć je dodeljena i 32. po reedu psednička nagrada.

– Prema Jefimiji imam poseban odnos, još od mog početka bavljenja poezijom. Ona je bila jedna od prvih pesnikinja u Srbiji, i to mi je ulivalo nadu da i ja kao žena mogu to da budem. Njena odmerenost i snaga pesničke reči, koja danas pleni kao i pre 600 godina prosto je zadivljujuća – rekla je Gordana Ðilas nakon dodele nagrade.

Milovan Antić iz Odbora za kulturu u Trsteniku rekao je da su “Jefimijini dani” najvažnija manifestacija u Trsteniku, ali i u Srbiji, zato što je tema žensko stvaralaštvo.

– Za opštinu Trstenik ovo mnogo znači, pre svega za razvoj kulture i očuvanje tradicije. Jer, Jefimija je prva srpska pesnikinja, i velika nam je čast da obeležavamo njene dane – rekao je Antić, dodajući da je u tri dana koliko je trajala manifestacija praktično Srbija bila u Trsteniku.

Despotica Jelena se posle smrti muža despota Uglješe Mrnjavčevića zamonašila u manastiru Ljubostinja i dobila ime Jefimija.

Svoj život i rad je posvetila manastiru i umetnosti.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter