OSMACI GAĐALI JAJIMA MINISTARSTVO: Traže ukidanje završnog ispita?

Testovi za malu maturu procureli su i pre samog polaganja, zbog čega je polaganje matematike odloženo za četvrtak, te su brojni nezadovoljni osmaci u 13 časova otpočeli protest pred Ministarstvom prosvete, tražeći smenu ministra Mladena Šarčevića i ukidanje male mature.

Nakon šetnje do zgrade Vlade, a zatim i blokade Slavije, đaci su se vratili do Ministarstva, a pošto njihov zahtev da se upišu samo na osnovu uspeha iz škole nije ispunjen, najavili su još jedan skup pred Ministarstvom za sutra u 13 sati.

Đaci su iz Nemanine ulice ušli u Kneza Miloša, u kojoj je saobraćaj nekoliko minuta bio blokiran, a nakon što su krenuli ka Skupštini, normalizovan je. Od Skupštine, osmaci su ušli u Bulevar kralja Aleksandra, u kome je saobraćaj u jednom smeru trenutno blokiran.

- To je strašno, u pitanju je veliki broj dece, niko im se ne obraća, niko ih ne kontroliše, sami zaustavljaju saobraćaj, policajci su tek ponegde - kaže jedna šokirana prolaznica, zabrinuta za decu.

Incident u Nemanjinoj

Nešto pre 15 časova došlo je i do incidenta u Nemanjinoj ulici, kada je vozilo koje je pokušalo da se provuče kroz masu okupljenih, naletelo na jednu osobu.

Prema jednim izvorima, automobil je naleteo na devojčicu, a prema drugima, "zakačio" je oca jednog od đaka.

Ubrzo se pojavila i policija, a prema rečima očevidaca, u ovom incidentu niko nije povređen.

Podsetimo, mali maturanti juče su polagali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a za danas je bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan, i pomeren za četvrtak, imajući u vidu da je test "procurio" i došao do đaka.

Osmaci koji si se okupili ispred ispred Ministarstva prosvete traže ukidanje male mature. Oni nose transparente poput "Nećemo prijemni" i "Kradete nam budućnost" i tvrde da su se sami organizovali.

Iako je obezbeđenje reklo okupljenima da se udalje, sve veći broj dece je nastavio da pristiže, zatim su prošetali do zgrade Vlade, i ponovo se vraćaju ka Ministarstvu.

Učenici su blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo.

Deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža.

Troje dece uspelo je da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima.

- Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koji su imali odgovore - kaže jedna učenica, koja očegledno smatra da će odloženi test iz matematike biti teži nego onaj koji je trebalo da rade danas.

Na protest su počeli da dolaze i roditelji.

- Decu niko nije smeo da primi, rečeno im je da nikog nema u Ministarstvu, ni pomoćnika, ni ministra. Obezbeđenje nas je zamolilo, i izvinilo se jer im je bilo neprijatno, tražili su da napišemo neku molbu, da se to zavede - rekla je jedna majka koja je došla u Nemanjinu ulicu da podrži osmake.

- Kombinovani je sutra. Ovo je bruka i sramota, da se deci niko ne obrati. Kada su testovi provaljeni 2013. ministar je smenjen, 1995. ministar je smenjen, očekujemo ništa manje nego smenu, mi kao roditelji - izjavila je ona.

Bilo je spekulacija i da je kompromitovan kombinovani test, koji će se polagati sutra, međutim iz Ministarstva prosvete dematnuju te navode.

 

 

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro