Izvor:
19.10.2016 u 20:06
0

DESET GODINA OD UŽASNE EKSPLOZIJE: Tresla se Srbija, oštećenja naneta u krugu od 20 kilometara!

U skladištima Vojske Srbije na Karađorđevo brdo, oko tri kilometra od centra Paraćina, na današnji dan pre deset godina, dogodila se eksplozija u kojoj je uništeno 1.300 tona municije, oštećeno oko 5.000 stambenih i privrednih objekata u Paraćinu i Cupriji, ali na sreću nije bilo poginulih.

Posledice eksplozije su sanirane odmah od strane VS, ali se teren i dalje čisti od neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

I danas su na terenu pripadnici Rusko – srpskog odreda za humanitarno razminiranje Agencije "Emericom – Demining", čiji rad finasira Vlada Ruske Federacije.

U skaldištima je, u trenutku eksplozije bilo 4.000 tona minucije, a istražni sudija tada Okružnog suda u Nišu Radomir Mladenović, deset dana posle eksplozije, na licu mesta izjavio je novinaru Tanjuga, da je "totalno uništen ''Magacin 54'' novog tipa i kraj njega platforme II, V, VI i VII".

– U platformi V je bila municija 25 milimetara sa barutom i to mesto je pretvoreno u pepelište i tako izgleda. Svuda okolo, čitav krug ima puno neeksplodiranioh raznih minsko eksplozivnih sredstava – rekao je Mladenović.

On je tada Tanjugu rekao i "da isključuje teroristički akt i ražnorazne diverzije", navodeći da bi uzrok ekspolozije "mogao biti ljudski ili tehnički faktor".

Skladište su, u trenutku eksplozije, koja je nanela oštećenja na zgradama i u 20 kilomatra udaljenoj Jagodini, čuvala tri vojnika i dva psa.

Psi su, posle toga penzionisani, jer su ogluveli.

Posle eksplozije, uporedo sa saniranjem stambenih, privrednih i državnih objekata, krenulo se u čišćenje i razminiranje terena.

Razminiranje su počele jedinice Vojske Srbije, koje su do 2009. godine pronašle i uništile 89.600 raznih unojitih sredstava, koja su se raspršila na oko 800 hektara, rekao je tada komadant Civilne zaštite za Pomoravski okruga u Jagodini, sada penzioner Jovan Stepanović.

Od 2009. godine čišćnje terena, otkrivanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih srdstava vrše pripadnici Državne agencie Ruske Federacije "Emericon – Demining" prema Memorandumu koje su

potpisale Vlade Srbije i Ruske Federacije, prema projektu i pod nadzorom Centra za razminiranje Srbije.

– Rusko srpski odred za humanitarno razminiranje, od 2009. godine na ovom području je, do ove godine pronašao i uništio oko 12.500 komada ubojitih neeksplodiranih sredstava iz vojnih magazina –, saopštio je Centar za razminiranje.

Demineri su tražeći NUS pronašli i nekoliko zaostalih avionskih bombi iz Drugog svetskog rata od kojih su neke teške 50 kilograma.

Tanjug
Foto: Twitter/RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter