Izvor:
19.10.2016 u 20:42
0

U AVIONSKOJ NESREĆI NA AVALI: Na današnji dan 1964. godine POGINULI SU MARŠAL BIRJUZOV I GENERAL ŽDANOV

Na današnji dan 1964. godine, u avionskoj nesreći na obroncima Avale, tragično je nastradala cela delegacija tadašnjeg Sovjetskog Saveza koja je u srpsku prestonicu krenula na proslavu dvadesetogodišnjice od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Jugoslovenski državni vrh sa počasnom četom pripadnika JNA i vojnom muzikom trebalo je da dočeka visoku delegaciju predvođenu maršalom Birjuzovim i generalom Ždanovim, narodnim herojima koji su i sami učestvovali u oslobađanju Beograda.

Sletanje njihovog „Iljušin Il-18" aviona očekivalo se prvobitno u 9.30, da bi bilo pomereno za dva sata kasnije. Na radaru su poslednji put locirani u 11.34 posle čega im se izgubio trag. Sledećeg momenta udarili su u padinu Avale, a avion je eksplodirao nedaleko od Spomenika Neznanom junaku.

Poginulo je svih 18 putnika, sedam članova delegacije i 11 članova posade. Skoro istog trenutka proglašena je dvodnevna žalost, otkazane su sve priredbe, a i ukrasna dekoracija grada ubrzo je skinuta. Beograd je iz praznične prešao u komemorativnu atmosferu.

Posmrtni ostaci nastradalih prebačeni su u Dom JNA gde su im Beograđani u velikom broju odavali poštu. Tužna povorka ispratila ih je na 25 kilometara dugačkoj trasi do vojnog aerodroma u Batajnici, odakle su njihova tela vraćena u domovinu. Sahranjeni su u zajedničkoj grobnici na moskovskom groblju Novodevičje, gde im je podignut spomenik, baš kao i na mestu pogibije na Avali.

"Ovde su u avionskoj nesreći u jutro 19. oktobra 1964. godine poginuli sovjetski heroji, naši ratni drugovi i prijatelji. Oktobra 1944. ovde su se borili za slobodu Beograda. Ovde oktobra 1964. ulaze u legendu našeg grada. Postaju znamen bratstva i zajedničke borbe", stoji pored spomenika na Avali.

Blic.rs
Fot: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter