Izvor:
20.10.2016 u 20:49
0

BURA U SRPSKOM SEKTORU INFORMACIONIH TEHNOLOGIJA: Kako je strana firma dobila subvencije?

Odluka Ministarstva privrede da subvencije u iznosu od 4.4 miliona evra dodeli britanskoj kompaniji “Endava”, izazvala je buru u domaćem IT sektoru, toliko da je čak pokrenuta peticija da se stranoj kompaniji subvencije oduzmu.

„Startit“, organizacija koja okuplja domaće IT stručnjake, pokrenula je peticiju kojom traži od Vlade da povuče subvencije britanskoj firtmi, smatrajući da se time neće povećati broj sposobnih IT stručnjaka u Srbiji, već će samo doći do preraspodele postojeće radne snage u ovoj oblasti, i to na štetu domaćih startapa.

Zoja Kukić iz "Startita" kaže za "Blic" da će na ovaj način "ionako deficitarna radna snaga kod nas preći iz drugih firmi u tu kompaniju, a čitav profit otići u Veliku Britaniju."

Oni neće otvoriti nova radna mesta. To su već postojeća radna mesta, samo će "Endava" ovom subvencijom ojačati i nadmašiti konkurenciju, ponudiće bolje uslove za rad i mnogi IT stručnjaci preći će kod njih – kaže Zoja Kukić.

Iako, prema njenim saznanjima, ni jedna domaća kompanija nije konkurisala za subvencije ministarstva, ona smatra da subvencije IT sektoru nisu investicija već nagrada.

Osim toga, navodi ona, prošle godine je „Endava“ kupila jednu od uspešnijih domaćih IT kompanija „PS Tech“, međutim, dok je ova firma radila kao domaća, oni nisu imali nikakve subvencije.

Ministarstvo: Smanjili smo kriterijume za subvencije zbog domaćih firmi

U Ministarstvu privrede povodom ovog slučaja kažu da je Savet za ekonomski razvoj doneo preporuku za dodelu podsticajnih sredstava za ulaganja šest kompanija, među kojima je i “Endava”.

– Savet za ekonomski razvoj doneo je, na poslednjoj sednici, preporuku da se dodele podsticajna sredstva za ulaganja šest kompanija, među kojima je i kompanija "Endava doo Beograd", koja će, u narednih nekoliko godina, uložiti 4,3 miliona evra i zaposliti 324 nova radnika na neodređeno vreme – kažu u Ministarstvu.

Savet, čiji sastav definiše Zakon o ulaganjima (Sl. glasnik 89/2015) čine ministar privrede, ministar finansija, ministar rada i zapošljavanja, predsednik Privredne komore Srbije i direktor Razvojne agencije Srbije.

U Ministarstvu još podsećaju da su kriterijumi za dodelu subvencija spušteni i pozivaju kompanije da se odazovu na konkurs.

– Imajući u vidu manje investicione kapacitete domaćih kompanija, smanjeni su kriterijumi za davanje podsticajnih sredstava u pogledu visine investicija i broja novootvorenih radnih mesta, upravo kako bi i naše kompanije mogle da konkurišu i dobiju podsticaje za svoje projekte.

Zašto našim parama plaćaju one koji najviše zarađuju

Dušan Uzelac sa ekonomskog portala „Kamatica“ smatra da je ova subvencija greška.

– IT stručnjaci u Srbiji nisu na birou za nezaposlene. To znači da će doći iz postojećih IT kompanija. Dakle, nema novih prihoda za državu po osnovu poreza na zaradu. A krupniji ekonomski efekti su da će se preuzimanjem kadrova od domaćih firmi oslabiti njihova pozicija. IT stručnjak je proizvodna mašina, kada nekoj kompaniji oduzmete mašinu kompanija ne može da radi. Zaključak je takav da Ministarstvo privrede u godini preduzetništva pretvara preduzetnike u radnike – piše Uzelac u svojoj analizi.

On još navodi da je "apsurdna odluka da se iz budžetskih sredstava subvencioniše grana koja najviše zarađuje".

– Najapsurdnije od svega je to da se od naših para plaća industrija koja najviše zarađuje, kojoj subvencije nisu potrebne – piše Uzelac.

Predlog – napraviti investicioni fond za IT

Zoja Kukić iz "Startita" kaže da se oni zalažu za to da nikakve subvencije ne idu u IT sektor.

– Da vi uvedete nove ljude u ovu oblast kroz obrazovanje ili osnivanje novih firmi koje bi zaposlile nove IT stručnjake, to je već investicija, ovako, to je apsurdno – kaže Zoja Kukić.

Dušan Uzelac povodom ovog slučaja predlaže drugačije rešenje.

– Napravite IT fond i investirajte prema svetskoj praksi. Za 4,4 miliona evra možete da investirate u 44 domaće starup kompanije od kojih će samo 10 odsto uspeti ali će tih 10 odsto vratiti 100 odsto uloženog. U toku investicionog ciklusa ćete zaposliti 200-500 ljudi, a na kraju ciklusa ćete imati četiri uspešne domaće kompanije, imaćete novac na računu koji će biti spreman za novi ciklus. Najbolje od svega – imaćete podstaknutu svest pokušaja i uspeha – navodi on.

Jedna od 100 najvećih svetskih autsorsking kompanija

Kompanija "Endava d.o.o. Beograd" obavlja delatnosti računarskog programiranja i deo je Endava grupe iz Velike Britanije koja trenutno ima preko 2.800 stalno zaposlenih na 14 lokacija u Britaniji (London, Oksford, Glazgov), SAD (Njujork, Atlanta, Nju Džerzi), Nemačkoj (Frankfurt), Rumuniji (Bukurešt, Kluž, Lasi), Moldaviji (Kišinjev), Makedoniji (Skoplje), Kolumbiji (Bogota) i Srbiji (Beograd), i godišnji prihod od 84 miliona britanskih funti u finansijskoj 2014/2015 godini. Ova grupa je jedna od 100 najvećih svetskih "autsorsing" kompanija i jedna od najbrže rastućih kompanija u Engleskoj i Evropi. "Blic" je kontaktirao kompaniju "Endava" za komentar povodom celog slučaja.

Blic.rs
Fot: Ilustracija Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter