Izvor:
15.08.2019 u 11:42
0

NORVEŠKA ISPITUJE RADIJACIJU POSLE AKCIDENTA U RUSIJI: Treba li Srbija da brine?

Norveška agencija za nuklearnu bezbednost analizira male količine radioaktivnog joda otkrivenog na severu zemlje posle eksplozije tokom raketnog testa u Rusiji.

Agencija je saopštila da je radioaktivni jod otkriven u njenoj stanici za filtraciju vazduha u Svanhovdu kod ruske granice. Dve zemlje razdvaja reka.

Uzorci su prikupljeni u periodu od 9. do 12. avgusta, dok se incident dogodio u regionu Arhangelsk na severu Rusije 8. avgusta.

Trenutno nije moguće odrediti da li su poslednja otkrića joda povezana sa akcidentom u Arhangelskom prošle nedelje. Nastavljamo sa češćim uzorkovanjima i analizama", navodi se u saopštenju agencije.

Takva merenja radijacije nisu neobična u Norveškoj pošto njene stanice za praćenje detektuju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje a uzrok je obično nepoznat.

Vedrana Vuletić iz Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije kaže da u Srbiji nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz nesreće tokom testiranja rakete u ruskom gradu Severodvinsku, kao i da se 24 časa prati nivo radioaktivnosti.

Kod nas nije detektovan nikakav veštački radionuklid koji bi bio poreklom iz ove nesreće. Ne samo kod nas, nego i u Evropi – navela je Vuletićeva.

Objasnila je da ni skadinavske zemlje, koje imaju vrlo osetljive instrumente i koje su vrlo rigorizne po tom pitanju, jer su imale iskustvo iz Černobilja, nisu prijavili nikakve neuobičajene vrednosti.

Kod nas se svakodnevno meri. Mi imamo uredaje, merne satnice koje automatski, kontinuirano 24 sata na dan prate nivo radioaktivnosti – objasnila je Vuletićeva.

Vuletićeva je rekla da nemaju nikakve podatke o nesreći u Rusiji u koje javnost nije upućena.

Što se tiče ove nesreće u Rusiji zvanične informacije su vrlo šture. Sve ono što je zvanično saopšteno to je ono što ima u medijima – da se desila nesreca tokom testiranja na vojnom poligonu – rekla je Vuletićeva.

Dodala je da je zvanična meteorološka služba objavila neke podatke, rusko ministarstvo odbrane je to prvo negiralo, a onda su potvrdili.

Pojavile su se vrednosti 4 do 16 puta veće, Grinpis je rekao 20 veće od osnovnog nivoa. Jedina vrednost koja je objavljena u medijima jeste ta vrednost od Grinpisa dva mikrosiverta na čas – navela je Vuletićeva.

Ukazala je da nam ta vrednost govori da ne treba da se zabrinemo, čak ni stanovnici te oblasti gde se desila nesreca, ako je ta vrednost pouzdana i ako je tačno da je ta vrednost bila povišena samo sat i po.

Na pitanje da li su pomenuti nivoi radijacije opasni po čoveka, životinje i biljni svet, Vuletićeva kaže da ako taj podatak jeste tačan, on ne može biti opasan, ali je potrebno da se zna više informacija.

Mi ne znamo koji izotopi su tu bili, mi ne znamo kakvo je to gorivo što je razumljivo jer je u pitanju vojna tehnologija i nije iz razumljivih razloga dostupno javnosti, pa ni nama – dodala je Vuletićeva.

Ona kaže da sa ovim podacima nema dokaza da će i kasnije biti posledica, jer je taj nivo radijacije vrlo nizak.

Naglasila je da ono što je indikativno jeste da je došlo do neke nesreće, da je došlo do ispuštanja radioaktivinog materijala u sredinu i treba preduzeti neke dodatne mere da se ispita da li ima uticaja na hranu, mleko, vodu koji se koriste u ljudskoj upotrebi.

Izvor: B92
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter