Izvor:
19.08.2019 u 07:36
0

ULAGANJE U INFRASTRUKTURU PREDUSLOV ZA OTVARANJE FABRIKA: Marko Čadež o autoputu „Miloš Veliki“!

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je juče, povodom otvaranja novog autoputa Miloš Veliki, da je ulaganje u infrastrukturu osnovni preduslov za otvaranje fabrika i novih radnih mesta i dodao da je u poslednjih pet godina skoro 85 odsto stranih investicija otvoreno uz nove autoputeve i Koridor 10.

– Ako nemate razvijenu infrastrukturu, nemate ni privredu. Ulaganje u infrastrukturu motiviše strane investitore da otvaraju fabrike i ne samo njih, već vam je logistika neophodna za bilo kakvu proizvodnju – rekao je Čadež.

Kaže da su uz autoputeve u poslednjih pet godina otvorene velike investicije vredne desetine milijardi evra, gde radi stotinu hiljada građana, te je, ističe Čadež, zbog toga infrastruktura važna.

– Ekonomija je i te kako zavisna od dobre infrastrukture, jer govorimo o svetu gde se proizvodi drugačije – naveo je Čadež i objasno da kada je, na primer, reč o automobilskoj industriji, cilj je da proizvod iz Srbije u što kraćem roku stigne do Španije.

Čadež je podsetio i na nedavno pisanje Fajnenšal Tajmsa, koji je naveo da je Srbija prva po privlačenju stranih investicija u svetu, u odnosu na svoju teritoriju i ekonomiju.

Istakao je da je Srbija i na drugim rang listama skočila i za nekih 22 mesta kada je u pitanju logistika i ulaganje u infrastrukturu i dodao da je to merenje pre otvaranja Koridora 10 i današnjeg auto-puta.

– Ne postoji nijedan strani investitor ili domaći koji prvo ne pita da li zemlja ima dobro razvijenu infrastrukturu i drugi kakav je kvalitet radne snage. I to je povezano sa infrastrukturom, jer ako imate dobre puteve, ne morate da radite tamo gde živite, već brzo stižete u bilo koji grad na posao, što je normalno u bilo kojoj evropskoj zemlji i svetu – rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, na autoputu Miloš Veliki radilo je više od 120 naših kompanija, dodajući da je pola posla urađeno zahvaljući srpskim firmama, dok je direktno bilo zaposleno 10.000 ljudi, a indirektno, kao kooperanti, oko 50.000.

O daljim planovima PKS, Čadež navodi da žele da uključe što više srpskih kompanija da postanu deo Investicionog programa.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter