Izvor:
08.05.2016 u 20:04
0

PLANETE: Sutra tranzit Merkura ispred Sunca 

Sutra u popodnevnim časovima će planeta Merkur biti ispred sunčevog diska, saopštilo je Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iz Beograda.

Prelaz Merkura preko Sunca, poznat kao prolaz ili tranzit, počeće u 13:12, a završiće se u 20:40.

Kako Sunce u Srbiji zalazi ranije, u Beogradu u 19:53, "silazak" Merkura sa Sunca se neće videti. Sredina prolaza je u 16:57. Pojava je iste prirode kao i pomračenje Sunca. Jedina razlika je u tome što Mesec može da zakloni Sunce u potpunosti, a Merkur je toliko mali kružić da se ne može videti golim okom.

Zato se koriste iste mere bezbednosti kao i prilikom posmatranja pomračenja Sunca, navodi se u saopštenju.

Najbezbednije je praćenje Merkura, putem okularne projekcije, što znači da lik Sunca treba projektovati na beli ekran ispod okulara teleskopa. Moguće je i direktno posmatranje kroz teleskop, ali samo ako se ispred njegovog objektiva postave specijalni filteri.

Direktno gledanje u Sunce bez zaštite dovodi do trajnog oštećenja očiju, upozorava se u saopštenju. Prolaz Merkura će u celosti moći da se posmatra iz oblasti Severnog Atlantika, a nevidljiv je iz Australije i Zapadnog Pacifika. Ako bude lepo vreme, Beograđani će moći da posmatraju prolaz Merkura sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter