Izvor:
23.10.2016 u 20:37
0

SUDBONOSAN SASTANAK : U ponedeljak susret misije MMF-a i delegacije Srbije

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sastaće se u ponedeljak u Beogradu s delagacijom Srbije povodom šeste revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti u vrednosti oko 1,2 milijarde evra.

Na sastanku u Narodnoj banci Srbije (NBS) biće predstavnici Vlade Srbije i NBS i njihovi saradnici. Misija MMF-a koju predvodi Džejms Ruf u Beogradu boravi od 20. oktobra, a planirano je da poseta traje do 1. novembra.

Tema šeste revizije aranžmana MMF sa Srbijom su fiskalni rezultati i budžet za 2017. godinu, napredak reforme finansijskog sektora i ključne strukturalne reforme, kao i obaveze za narednu godinu.

Predstavnici MMF-a su u petak razgovarali sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a posle sastanka je saopšteno da nije postignuta saglasnost o procentu povećanja plata u javnom sektoru i penzije, o čemu će razgovori biti nastavljeni.

Vučić je rekao da MMF traži da povišića plata i penzija bude manja od one za koje se on zalaže.

Po pisanju medija, Vlada smatra da je zbog toga što je stanje u budžetu bolje nego što je bilo planirano, moguće povećati plate u javnom sektoru i penzije za pet odsto.

Plate i penzije veće od 25.000 dinara smanjene su krajem 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, potpisanog u februaru 2015. godine. Ta umanjena primanja su povećana januara ove godine, ali ne linerano.

Najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili su zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dva odsto su povećane plate u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, povišica bila tri odsto. Veća primanja za dva odsto dobili su zaposleniu policiji i vojsci, a sve penzije su uvećane za 1,25 procenata.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.

Novosti.rs
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter