Izvor:
01.09.2019 u 18:57
0

ŠARČEVIĆ: Sve spremno za novu školsku godinu!

Sve je spremno za početak školske godine, veliki broj škola je renoviran, a oko 10.000 učionica će biti digitalizovano do sredine septembra, rekao je večeras ministar prosvete Mladen Šarčević uoči početka nove školske godine.

Desetine miliona evra je uloženo iz republičkih i pokrajinskih fondova. Mislim da je sa aspekta tehničkih uslova sve spremno, a do 15. septembra završava se i digitalno opremanje učinionica – rekao je Šarčević.

I svi prvi razredi u Srbiji bez obira u kojoj su sredini, (planinskim, seoskim, gradskim) imaće digitalne učionice, kazao je ministar.

Još 500 digitalnih učionica rezervisano je za velike škole, gde, kako je rekao, dominiraju programi za 2. razred, za peti i šesti.

Šarčević je dodao da su među novinama nastavni plan i program, reformisani kurikulum – funkcionalna znanja.

Tu čekamo rezultate 2021. i 2024. godine gde će Srbija pokazati da je ušla u red zemalja koje se visoko kotiraju kada je u pitanju kvalitet obrazovanja – naveo je ministar.

Pomenuo je među novinama i jednosmenski rad – celodnevnu nastavu, koja obuhvata 204 pravna lica i preko 300 objekata.

Već se radi analiza i spremnost sledećih grupa škola kod kojih treba uz malu adaptaciju da dobijemo gabarit kako bi to moglo da se realizuje – rekao je ministar.

On je napomenuo da je 20.000 nastavnika prošlo obuke za novi kurikulum.

Upitan za odluku Unije sindikata da školska godina krene skraćenjem časova, uz traženje pregovora zbog korecije platnih razreda, rekao je da je spreman za pregovore, da je to moglo da se dogodi i u junu, ali da se tokom leta niko nije javio.

Oni znaju da taj posao ide iz kabineta premijerke, da je nadležno ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, da i sva druga ministrarstva učesvuju u tome… ovo je štrajk unapred – rekao je Šarčević.

On je podsetio da postoje još tri reprezentativna sindikata, a najavu Unije ocenio je kao "borbu za poziciju između sindikata".

On čak smatra da to nije loše i da treba da se ide ka tome.

To je moderno i tome i težimo – poručio je.

Kao najveći cilj je ipak naveo izradu strategije obrazovanja i nauke do 2030. godine.

Mi smo do 2020 uspeli da postignemo realizaciju 95 odsto, iako je startna pozicija bila ispod 25-30 odsto. Dobili smo najbolje ocene Evropske komisije – naveo je Šarčević koji je poželeo svim osnovcima, srednjoškolcima, njihovim roditeljima i porodicama uspešnu novu školsku godinu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter