Izvor:
26.10.2016 u 15:38
0

Poražavajući podaci stižu iz novosadskog porodilišta: U Betaniji za pet godina napušteno 40 beba

U prethodnih pet godina u porodilištu Betanija u Novom Sadu je bilo 40 slučajeva kada su majke koje su se u ovoj ustanovi porodile ostavile svoju tek rođenu decu, prenosi Dnevnik.

Majke koje ostave decu najčešće navode da ne mogu da vode računa o njima, a bebe ostaju u porodilištu dok im Centar za socijalni rad ne pronađe adekvatan smeštaj.

Prema statističkim podacima, 16 devojaka koje nisu prihvatile svoju decu, odnosno njih 40 odsto, ima od 19 do 24 godine života, a po sedam majki, njih 17,5 odsto, ima između 14 i 18 godina, od 25 do 30 godina, kao i starijih od 38 godina, dok su u kategoriji od 31 do 37 godina njih tri, odnosno 7,5 odsto.

"Završenu osnovnu školu ima 20 porodilja, 50 odsto, s nepotpunom osnovnom školom i završenim kursom ih je po sedam, 17,5 odsto, a sa završenom srednjom školom ih je šest, što čini 15 odsto. Među njima, 34 su domaćice, a njih šest su učenice. Nevenčane su 34 žene, a njih šest je u braku", kažu u novosadskom porodilištu za list "Dnevnik".

Psiholog na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Aleksandra Ančić kaže da u većini slučajeva žene koje ostavljaju decu navode da to čine jer nemaju uslove za odgovarajuću brigu i negu deteta. Mlade majke navode loše socio-ekonomske i materijalne uslove života, izostanak podrške porodice i partnera, konfliktne odnose u porodici, te probleme u partnerskim odnosima.

Ovi mališani, prema proceduri, ostaju u novosadskom porodilištu sve dok Centar za socijalni rad ne obezbedi odgovarajući smeštaj za novorođenče.

N1
Foto: Arhiva Happy TV

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter