Izvor:
20.09.2019 u 17:31
0

DIREKTOR „FAMIKORDA“: Čuvaćemo uzorke još pet godina!

Jedan od direktora poljske banke maticnih celija "Famikord", koja, između ostalog, trenutno skladišti i matične ćelije dece iz Srbije, Tomas Baran, kaže da od februara ove godine, na osnovu takozvanog bek-ap sporazuma, čuvaju gotovo sve uzorke iz "Krio sejv" banke maticnih celija.

– Procenjujemo da ih imamo oko 98 odsto. Ne možemo reci da čuvamo sve uzorke, jer nam "Krio sejv" nije dao sve – navodi Baran za domaće medije i ističe i da klijenti ne treba da se plaše jer će uzorci koje su dobili biti čuvani narednih pet godina.

Švajcarska kompanija "Krio sejv", kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na cuvanje maticne celije, izgubila je licencu za rad i zatvorila vecinu evropskih centara.

Iako su većinski celije bezbedno skladištene u banci maticnih celija u Poljskoj, "Krio sejv" ipak nije postupio po pravilima – nisu svi roditelji o transferu bili obavešteni, iako je to po zakonu moralo da se uradi, napominje list.

– Sva prava klijenata i obaveza "Krio sejva" moraju biti zapisana u ugovoru i jedini pravni odnos postoji izmedu "Krio sejva" i njegovih klijenata. Ova švajcarska kompanija bila je u obavezi da pribavi sva potrebna odobrenja – odobrenja organa zdravstvene zaštite, ali i odobrenja klijenata za izvoz uzoraka. Sa strane PBKM "Famikorda" ispunjene su sve formalnosti povezane sporazumom, dobili smo potrebnu dozvolu za uvoz uzoraka iz poljskog ministarstva zdravlja, te ne možemo biti krivi za ponašanje celnih ljudi "Krio sejva", objašnjava Baran.

Bilo je, dodaje Baran, pregovora o eventualnoj kupovini "Krio sejva", ali do finalnog dogovora i kupovine nije ipak došlo.

On je istakao i da je "Krio sejv" zbog finansijskih problema zatvorio kancelarije i laboratorije u nekoliko zemalja poput Madarske, Italije, Španije, Bugarske, kao i laboratorije i kancelarije u Švajcarskoj.

– Znamo da se klijenti plaše da ne izgube uzorke, ali neka budu mirni, čuvacemo ih narednih pet godina. Takođe, moram da naglasim da samo klijenti imaju pravo da svoj uzorak prenesu iz naše banke u Varšavi. Uvek smo u skladu sa zakonom o zaštiti podataka – formalno nemamo nikakvih odnosa sa "Krio sejv" klijentima (samo imamo ugovor sa kompanijom), tako da ako neko želi da proveri status uzorka kod nas – mora da pristane da ga kontaktira neko iz naše banke – navodi Baran.

"Krio sejv" je ostao bez licence, a protiv ove kompanije pokrenuta je istraga vlasti i policije.

– Nadam se samo da sve to nece uzrokovati rizik za uzorke koje još uvek cuvaju "Krio sejv" banke ili njihove pridružene kompanije – dodao je Baran.

Tanjug
Foto: Glas Laktaša

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter