Izvor:
22.09.2019 u 13:56
0

NAKON POLA VEKA: Od 1. oktobra novi vozovi na rekonstruisanoj pruzi KG-Lapovo!

Od 1. oktobra između Kragujevca i Lapova rekonstruisanom prugom krenuće novi vozovi brzinom od 100 kilometara na sat, sa vezom u Mladenovcu za BG Voz, a koja će putnicima omogućiti da poudano i brzo stignu do centra glavnog grada.

Uvođenje u saobraćaj novih vozova između Kragujevca i Lapova omogućeno je zahvaljujući rekonstrukciji 28 kilometara ove pruge, prvi put nakon pola veka.

Infrastruktura železnice Srbije u prethodnih nešto manje od sedam meseci rekonstruisala je ovu prugu sopstvenim sredstvima, radnom snagom i mehanizacijom, u okviru trogodišnjeg programa obnove regionalnih pruga u Srbiji.

Vrednost radova je 11 miliona evra, a zamenjene su šine, pragovi i tucanik, regulisani su koloseci.

Pre rekonstrukcije brzine vozova bile su 40 kilometara na sat, sa većim brojem deonica na kojima je ona bila ograničena na 10 – 30 kilometara na sat.

Pruga Kragujevac – Lapovo izgrađena je 1887. godine. Izgradnja je počela 1885. godine, a pruga je predata u saobraćaj 3. marta 1887. godine. To je bila prva pruga u Srbiji koju je izgradila i njome upravljala država, dok su prethodne pruge u našoj zemlji gradili i eksploatisali francuski koncesionari.

Poslednji put rekonstrukcija ove pruge urađena je pre 50 godine.

Za 2020. planirana je i rekonstrukcija pruge Kragujevac – Kraljevo dužine 56,6 km.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter