Izvor:
28.09.2019 u 10:04
0

Liturgijom u Podlastvi počelo obeležavanje jubileja SPC!

Patrijaršijskom liturgijom u porti grbljanskog manastira Podlastva, koju je služi patrijarh srpski Irinej, počela je danas centralna proslava obeležavanja – 800 godina autokefalnosti SPC i svetosavlja u Boki i Crnoj Gori i 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice – Podlastva.

Kako prenose mediji, veliki broj vernika slivao se ka toj svetinji koja postoji već 15 vekova.

Za sve prisutne u podne će biti priređena "trpeza ljubavi" uz kulturno umetnički program, a vernicima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, Stanko Magud i Marko Bato Carević, saopštio je ranije Odbor za obnovu manastira Podlastva.

Patrijarh srpski Irinej izjavio je sinoć, po dolasku u manastiru Podlastva, da je "živa naša vera" i ocenio da je to "veliko ohrabrenje za celo srpstvo".

Ovo što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može se uništiti ni dekretom ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji će se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovek ne može uništiti – poručio je patrijarh u manastiru Podlastva.

Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo Božje, jedno veliko ohrabrenje – rekao je patrijarh.

On je poručio da je jedini put "da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj veri i istini koju su živeli naši preci".

Manastir rođenja presvete Bogorodice koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vekovima je duhovno i prosvetiteljsko sedište Grblja.

Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz V – VI veka.

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz VII veka.

U hramu je na južnom delu oltarskog zida delimično sačuvan manji deo starog freskopisa iz XV veka, dok je u najvećem delu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je postradao u velikom zemljotresu iz 1979. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter