SRPSKA ISTRAŽIVAČKA STANICA PETNICA POHVALJENA U REGIONU: Oduševila na skupu u SOFIJI I LJUBLJANI!

 Iskustva Istraživačke stanice Petnica u obrazovnom radu sa nadarenim učenicima i studentima, koji su dodatno zainteresovani za prirodne, društvene i tehničke nauke, predstavljena su na skupovima u Sofiji i Ljubljani.

Kako je saopšteno, na prestižnoj konferenciji o organizaciji dodatnih vanškolskih obrazovnih programa za mlade MILSET Evropa, koja je održana u Sofiji, zapaženo je bilo predstavljanje programa IS Petnica, naše eminentne ustanove za dodatno obrazovanje učenika i studenata.

U Sofiji je, takmičenje mladih naučnika, govorila i Marija Gabriel, komesarka za digitalnu ekonomiju u Evropskoj komisiji, i buduća komesarka za mlade i inovacije.

Ubrzo je usledila Konferencija o radu sa nadarenim mladim ljudima u Ljubljani (Slovenija), podržanoj od strane Evropske komisije.

Na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Ljubljani svi učesnici su imali priliku da detaljno slušaju o pripremi i realizaciji više od 150 obrazovnih programa iz 20 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, koje Petnica svake godine, već skoro četiri decenije uspešno organizuje.

- Istraživačka stanica Petnica je članica više međunarodnih organizacija koje se bave radom sa nadarenim učenicima, ali i organizacijom naučnih kampova i obrazovnih seminara za mlade. Obe konferencije su bile prilika da predstavimo naša iskustva u dodatnom obrazovanju mladih koja smo sticali 37 godina , kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice.

Ističe da je Petnica u odnosu na druge slične organizacije drugačija po tome što organizuje celogodišnje programske cikluse, a ne samo letnje programe. Pored toga u Petnici su zastupljene i društvene, a ne samo prirodne nauke.


"Treća velika razlika je što je Istraživačka stanica nezavisna i što zahvaljujući tome tesno sarađuje sa mnoštvom univerziteta, instituta i kompanija, i nema za cilj usmeravanje mladih ka nastavku školovanja na određenim institucijama", rekao je Božić, saopstila je IS Petnica.

 

 

Tanjug.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:01  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro