ANA BRNABIĆ: Država će obolelim od multiple skleroze pomagati više!

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da intenzivno razmišlja o tome kako vlada da odvoji više sredstava i pomogne obolelim od multiple skleroze od koje obolevaju uglavnom mladi koji, ako nemaju adekvatnu terapiju, postaju osobe sa jako velikim stepenom invaliditeta.

- Umesto da žive svoj život, da doprinose društvu i stvaraju porodice, ako nemaju adekvatnu terapiju, postaju ljudi koji moraju da se oslanjaju na društvo za svaku vrstu pomoći i podrške - rekla je Brnabić na obeležavanju Nacionalnog dana davanja u OŠ "Boško Buha" koju pohađa 83 dece sa smetnjama u razvoju.

Predsednica vlade rekla da je veoma muči problem obolelih od multiple skleroze.

- To su užasno skupe terapije, postoji jako mali broj zemlja koje pokrivaju 100 odsto terapije. Mi pokrivamo samo 12 ili 13 odsto, i moramo bolje, ali su to redovi veličine desetine miliona evra godišnje a kako bolest napreduje u sledećim godinama reč je o stotinama miliona evra - rekla je Brnabić i dodala da o tom problemu želi da razgovara i sa Savetom za filantropiju kojim predsedava.

- Vlada želi da učini nešto, ali mora da odvoji sredstava i za druga oboljenja - za retke bolesti, druge vrste teških oboljenja, ... ali ovo je nakako važno, to su mladi kojima moramo da nađemo način da pomognemo i da radimo sa njima - rekla je o ona i dodala da je svaki dan muči pitanje kako da se poveća procenat pokrivenosti lečenja obolelih.

Multipla skleroza napada centralni nervni sistem i kičmenu moždinu. Pojavljuje se tiho i vrlo je nepredvidiva. Ipak, ukoliko lečenje počne na vreme, bolest može da se zaustavi i kontroliše. U Srbiji od MS boluje oko 9.000 ljudi.

Ove godine, Nacionalni dan davanja je usmeren ka investiranju u buducnost Srbije kroz unapredenje osnovnoškolskog obrazovanja.

Prošle godine, kada je prvi put obeležen bio je fokusiran na Petnicu. Naredne godine bi mogao biti posvehćen obolelim o MS ali odluka o tome će biti odneta i na osnovu predloga građana i civilnog društva.
Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Parovi - Jutarnja kafica
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro