Izvor:
13.10.2019 u 07:46
0

“CircleU“: Univerzitet u Beogradu postao deo ugledne mreže evropskih univerziteta!

Univerzitet u Beogradu nedavno je postao sedmi član mreže evropskih univerziteta "CircleU", što je dokaz da i pored pada na Šangajskoj listi uživa ugled u svetskoj akademskoj zajednici u kvalitetu nastave, a taj ugled je i uslov da se uđe u ovo elitno društvo.

U tom društvu su Arhus univerzitet i Univerzitet iz Osla iz Danske, berlinski Humbolt, Kings univerzitet iz Londona, Katolički univerzitet iz Luvena u Belgiji i Univerzitet u Parizu.

Upravo na njihov poziv i posle rigoroznih provera svih elemenata u obrazovnom i naučno-istraživačkom procesu, koje su trajale blizu godinu dana, krajem jula Univerzitet u Beogradu postao je i zvanično član akademske zajednice "CircleU".

To članstvo mu omogućuje da dodatno unapredi kvalitet nastave i studiranja, jer će studenti moći tokom školovanja da svoja znanja stiču i na nekom od šest pomenutih evropskih univerziteta.

Reč je o institucijama, među kojima neke imaju viševekovno iskustvo u obrazovanju akademaca, i iz čijih su klupa izlazili najcenjeniji svetski stručnjaci i naučnici.

Za rektorku Univerziteta u Beogradu Ivanku Popović članstvo u "CircleU" je izuzetno priznanje, ne samo za srpsku akademsku zajednicu, već i za državu.

Treba da se zna da mreža ''CircleU'' predstavlja savez sedam uglednih evropskih univerziteta u okviru inicijative Evropske univerzitetske alijanse. Cilj ovih alijansi je da se stvore velike univerzitetske zajednice, koje bi svojim studentima pružile priliku da tokom studiranja steknu znanja na razlicitim visokoškolskim ustanovama u više zemalja – kaže Popović.

Ona dodaje da će kroz intenziviranje mobilnosti studenata i nastavnika, organizovanje zajedničkih aktivnosti, kao što su letnje škole, seminari i zajednički studijski programi, mreža "CircleU" unaprediti kvalitet obrazovanja u sopstvenim sredinama, a i šire.

Rektorka dodaje da je za Univerzitet u Beogradu partnerstvo u ovom savezu od izuzetnog značaja.

Pruža nam priliku da razmenjujemo iskustva sa univerzitetima uz mogućnost razvijanja novih inicijativa koje ce se odraziti na status UB, kako u Evropi, tako i u našoj zemlji. Za naš univerzitet je od posebnog značaja što je pozvan da uđe u ovu alijansu na osnovu ugleda koji uživa u svetskoj akademskoj zajednici. To je velika čast – navodi Popović.

Na sajtu "CircleU" stoji da je formiranje mreže evropskih univerziteta pokrenula Evropska komisija.

Cilj tog projekta je ambicija Evropske unije da se izgradi visokokvalitetan obrazovni prostor koji će trasirati put za evropski univerzitet budućnosti, koji neće imati nacionalne granice.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter