Izvor:
04.11.2019 u 10:58
0

SINIŠA MALI: Nikad više novca nije uloženo za infrakstrukturu!

Za kapitalne investicije predlogom budžeta za 2020. godinu predviđeno je 198,9 milijardi dinara dok je na nivou opšte države 260 milijardi dinara, odnosno 4,5 odsto BDP-a, što je nikada više novca, to prvenstveno za saobraćajnu i železničku infrastrukturu, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Novac će biti izdvojen za deonicu Moravskog koridora Pojate – Preljina, za autoput Beograd – Sarajevo, saobraćajnicu Ruma – Šabac – Loznica, deonice Obrenovac – Ljig, Surčin – Obrenovac, Novi Beograd – Surčin, za beogradsku obilaznicu, brzu saobraćajnicu Novi Sad – Ruma, za deonicu Preljina – Požega, prenosi ovaj list.

"Najveći fokus investiranja biće saobraćajna i železnička infrastruktura, što je upravo i deo Nacionalnog investicionog plana", rekao je Mali.

On je objasnio da će do septembra 2020. na brz internet biti povezano 2.000 škola, a biće opremljeno 10.000 digitalnih učionica, dok će na desetine osnovnih i srednjih škola biti renovirano.

Predlog budžeta predviđa i povećana sredstva za inovacioni fond, udvostručen je novac za nauku, a ministar je istakao da su obezbeđena sredstva za završetak naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu.

Mali je rekao i da je budžet za sledeću godinu predvideo subvencije za železnička preduzeća, "Resavicu", "Puteve Srbije" i "Koridore Srbije".

Kako je ocenio, "ne postoji nikakva opasnost da se ugrozi finansijska stabilnost", jer je predviđen vrlo mali deficit od 0,3 odsto BDP-a.

"Budžet za 2020. godinu označava završetak procesa fiskalne konsolidacije, i predstavlja nastavak ubrzanog privrednog razvoja Srbije", istakao je Mali i dodao da ga karakteriše početak realizacije Nacionalnog investicionog plana kojim će "Srbija doživeti preporod".

Predlog budžeta zasnovan je na projekciji rasta BDP-a od četiri procenta.

"Prema prvim procenama, u trećem kvartalu ove godine imamo rast od čak 4,7 odsto", rekao je Mali i dodao da je projekcija rasta BDP-a za celu 2019. 3,5 procenta, "ali je moguće da bude i više".

tanjug.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter