Izvor:
04.11.2019 u 13:19
0

POVODOM OBELEŽAVANJA DANA JEDNAKIH ZARADA: Žene su dvostruko opterećene – radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće!

Žene su dvostruko opterećene – radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće, izjavila je danas potpredsednica vlade i predsednica Koordinacinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović povodom obeležavanja evropskog Dana jednakih zarada.

Danas kada EU obeležava Dan jednakih zarada, jer od sada pa do kraja godine Evropljanke rade besplatno, želim da istaknem da se žene u Srbiji suočavaju sa sličnim problemom i za isti posao manje su plaćene od muškaraca i ta razlika iznosi između 11 i 16 odsto – rekla je Mihajlović, navedeno je u saopštenju.

Ukazala je na to da su uzroci tih nejednakosti višestruki, a pre svega jer žene rade u manje plaćenim sektorima, na šta ukazuje i Indeks rodne ravnopravnosti.

I pored toga što žene većinski završavaju fakultete i dalje su prisutne nejednakosti i razlike, posebno u platama, jer su žene uglavnom angažovane na manje plaćenim poslovima, kao što su administracija, tekstilna ili prehrambena industrija, dok ih među inženjerima i u IT sektoru, koji su najplaćeniji, ima malo. –

Takođe, Mihajlović kaže da su, pored toga, žene te koje duplo više rade kod kuće, brinući o domaćinstvu, deci i starijima, te su prinuđene da izlaze sa posla, ali i sprečene da se dodatno usavršavaju, rekla je ona.

Mihajlović je ukazala da 67,9 odsto žena i 11,5 odsto muškaraca kuva i obavlja poslove u domaćinstvu svakog dana, a brigu o deci i starijima preuzima 41,2 odsto žena i 29,5 odsto muškaraca.

Važno je da ohrabrimo žene da uđu u svet prirodnih i tehničkih zanimanja, da za svoj rad budu plaćenije, ali isto tako da promovišemo ulogu očeva u odgajanju dece i ravnopravno roditeljstvo – navela je ona.

Potpredsednica Vlade je dodala da istraživanja u Evropi, ali i kod nas, pokazuju da su žene dvostruko opterećene: radom na poslu i neplaćenim radom kod kuće, te da zbog toga nemaju vremena da se dodatno usavršavaju.

Takođe, nemaju vremena da obavljaju aktivnosti značajne za kvalitet života, poput rekreacije, učešća u kulturnim događajima, društvenom životu, što sve ukazuje na lošiji kvalitet života žena i veliko opterećenje zaposlenih žena.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter